Radio 1 läggs ner

1:53 min

Sveriges enda kommersiella pratradiokanal - Radio 1 i Stockholm - läggs ner. Kanalen har profilerat sig genom namnkunniga programledare som Robert Aschberg, men "vi har inte råd att driva kanalen längre", säger Christer Modig som är vd för kanalens ägare MTG Radio.

- Vi lägger ner Radio 1 för att vi måste. Det är framför allt de ekonomiska förlusterna för Radio 1 som tvingar oss till det här, säger Christer Modig.

Det handlar om alltifrån dyra sändningstillständ till den stora förlust av marknadsandelar som MTG Radio gjorde ifjol då en rad NRJ-stationer ifjol bytte från MTG till det nätverk som tillhör det andra stora kommersiella radiobolaget i Sverige, SBS Radio. Det har gett SBS Radio en stark dominans med cirka 65 procent av marknaden mot MTG Radio:s cirka 35 procent.

Samtidigt känner hela den kommersiella radion av förluster bland annat till följd av en vikande annonsförsäljning, och det gör den samtidigt som den tillsammans med Sveriges Radio ska stå för en utbyggnad av ett digitalradionät som i sin tur av flera skäl dröjer, säger Modig.

Det var också inför den stundande övergången från analoga sändningar i FM till digitala som MTG Radio startade Radio 1 för två och ett halvt år sedan. Idén var att ta upp konkurrensen med P1 genom att göra pratradio istället för bara musik- och underhållningskanaler.

- Vi trodde på idén, att det här skulle kunna vara ett bra argument att folk gick ut och köpte en digitalradio, säger Modig.

Robert Aschberg och Gert Fylking blev två av kanalens namn utåt och ytterligare ett gäng programledare och medarbetare projektanställdes på Radio 1, och kanalen har prisats. Den har bland annat utsetts till årets radiostation två år i rad på Radiogalan, och nu börjar det rulla på med 30 000 lyssnare i sändningsområdet i Stockholm, fortsätter Christer Modig.

- Men vi tvingas tyvärr att ge upp därför att vi har inte längre de ekonomiska resurserna att fortsätta satsa på någonting där vi inte ser att vi med rådande förutsättningar kommer att nå någon form av lönsamhet, säger han.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Radio 1 läggs ner vid årsskiftet.