Cykelrevolution mot massbilism. Fredrik Gerttens nya film "Bikes vs Cars"

9:09 min

Dokumentärfilmaren Fredrik Gertten fick försäljningen av rättvisemärkta bananer att öka kraftigt i Sverige, då hans film om arbetarna som blivit sjuka av att jobba på de hårt besprutade bananplantagen, sändes. Efterspelet, då det mäktiga bananbolaget Dole stämde det lilla svenska filmbolaget för förtal, gjorde honom själv känd över hela världen.  Nu är han tillbaka med ett nytt filmprojekt. Den här gången handlar det om kampen mellan den växande skaran cyklister på planeten och massbilismen som förväntas öka från 1 miljard bilar idag till 2 miljarder år 2020.

-- Folk står inte ut längre, de kommer ingenstans i trafiken. Bilen fungerar inte som frihetsinstrument och bilreklamen ljuger.

 Här kan du lyssna på hela den oredigerade intervjun med Fredrik Gertten om hur filmerna "Bananas" och "Big boys goes Bananas" lever vidare, och påverkar hans arbete. Om hur det känns att vinna pris och varför det fortfarande är svårt att få ihop pengar till nästa film, trots att det redan är klart att den ska visas i flera länder över hela världen. Och så mer om varför han hoppas på en cykelrevolution över hela världen.

Om filmen "Bananas"

Om "Big Boys Goes Bananas"