TEMA DÖDEN

10 år sedan helikopterkraschen vid Säve

1:35 min

Piloten Lars Bertil Rystrand från Skene jobbade vid Säve när en helikopter störtade utanför Rörö för tio år sedan. Han har sett flera kollegor dö, men Sävekraschen var en av de svåraste.

I november kommer en minnesceremoni att hållas innanför Rörö vid Nordre Älvs mynning för de som dog i helikopterkraschen för tio år sedan.

Den numera pensionerade piloten Lars Bertil Rystrand från Skene var inte själv med om kraschen, men jobbade vid Säve då och kände de som var med ombord.

 – Slutresultatet blev ju att sex stycken dog och att en överlevde. Helikoptern totalhavererade. Det var en tisdagskväll, för det är på tisdagar som försvarsmakten flyger mörkerflygningar. Jag flög sista passet på dan sedan gick jag ut och pratade med killarna, sa hej då och gick hem.

Strax efteråt har de startat och flugit mot Nordre Älvs mynning. Sjöräddningssällskapets båt "Märta Collin" såg helikoptern göra en sväng och flyga rakt ned i vattnet med hög fart.

Endast en överlevande
Endast en som var med ombord överlevde kraschen och fiskades upp av Märta Collin, omtumlad och mörbultad, men utan riktigt allvarliga skador. Resten av besättningen dog.

Trots att det inte var första gången som Lars Bertil Rystrand förlorade kollegor var helikopterkraschen på Säve en omtumlande upplevelse.

– Jag har varit med om några haverier i flygplanet och då är det en människa som dör och så är man 20 personer på en division. Då kan de andra 19 hjälpas åt att ordna allt. På Säve var vi tolv och sex dog.

– Det blev sådan obalans, "hur gör vi, hur ska vi mäkta med?". Det har visat sig i efterhand att vi kunde gjort många saker bättre, men vi hade inte förmågan då, säger Lars Bertil Rystrand.

Viktigt att få se kvarlevorna
Efter ett liv i flygvapnet har Lars Bertil Rystrand hittat sitt eget sätt att bearbeta vad som hänt: ta reda på fakta kring haveriet. Vad som hänt, hur det hänt och hur man kan undvika att det händer igen.

Ibland har läkarna av hänsyn hindrat änkorna att se sina döda män just för att kropparna oftast är så sargade. Det tycker Lars Bertil är fel - när ögat väl får se den döda kroppen har människan lättare att förstå att personen faktiskt är död.

– Jag har tänkt på att det varit bättre att hon hade fått se de 60 procent som var kvar av honom. Hjärnan bejakar det ögonen ser. Det man inte ser inbillar man sig och det kan vara fruktansvärda syner, säger han.