
Begravningsbyrå stal pengar från BRIS
Bosses son tog livet av sig och Maries son dog i cancer, men begravningarna blev inte som väntat. Begravningsbyrån saltade räkningarna och smusslade undan gåvor som skulle till Bris och Barncancerfonden.
Marie Hedén och Bosse Johansson förlorade varsitt barn, Maries son dog i cancer och Bosses son tog livet av sig. Båda pojkarna var i 20-årsåldern.
Den lilla privatägda byrå som båda valde att vända sig till kom bara att lägga sten på börda - redan före begravningarna kom de första varningssignalerna.
Berättade om egna problem
Något av det första Bosse Johansson fick höra på begravningsbyrån var att begravningsentreprenören själv försökt att ta livet av sig.
– Det första han sa när jag kom in där sa han att han hade mått dåligt själv och försökt ta livet av sig, men det var inget jag tänkte på då. Jag befann mig i någon sorts chocktillstånd, det går nästan inte att beskriva hur man mår, saknaden och frågan varför...
Hur tror du att begravningsentreprenören tänkte?
– Ja det verkar som om han ville ha sympatier också, men jag tycker inte att det är rätt läge, säger Bosse.
Hur reagerade du på det begravningsentreprenören sa?
– Jag hade ju tagit tabletter för att överhuvudtaget fungera så jag reagerade inte så mycket, säger Bosse.
Felstavade psalmkort
I samband med ett dödsfall i familjen är det mycket att hålla reda på, även bortsett från den sorg och saknad samt det tomrum som uppstår. Det allra sista en människa i sorg då önskar sig är att begravningsbyrån krånglar.
Även Marie upplevde att begravningsentreprenören belaste hennes och hennes anhöriga med sina egna problem.
– Han beklagade sig och talade om att han mått dåligt, och ja...
Under begravningen av Maries son Marcus upptäcker de något som chockar dem: på psalmkorten är Marcus namn felstavat.
– Det första vi såg när vi var när vi kom in var att Marcus var stavat med "k" och det var det värsta Marcus visste, och det kändes inte så trevligt, säger Marie.
Siffror huller om buller
Att gå igenom Maries offerter och fakturor är en närmast overklig upplevelse. I merparten av de upptagna kostnaderna skiljer sig det utlovade priset med det fakturerade. I många fall är skillnaden i pris påfallande även om det i absoluta tal inte kanske handlar om så mycket pengar.
– Han hade lagt på pengar på annonserna och transporten, den kostade 450 kronor i offerten och han hade fakturerat för 1 250, men när jag klagade kostade den plötsligt 250 kronor, säger Marie.
Droppen var när Marie fick se den minnesbok begravningsentreprenören knådat ihop.
– Den billigaste var 450, den dyraste 650, men vår gick på 850 kronor. Det förklarade han med att de var lite finare än de vanliga. Men det höll jag inte med om, vi hade kunnat be några barn på dagis att göra den istället, det hade blivit bättre.
Smusslade undan välgörenhet
Men det som upprör Bosse och Marie mest är att begravningsentreprenören försökte smussla undan pengar som gästerna betalat in till barncancerfonden och Bris. Båda har nu gjort en polisanmälan.
– Vi hade ju skrivit i Marcus dödsannnons att man kunde skänka pengar till Barncancerfonden istället för att köpa blommor och det var ganska viktigt för oss eftersom Marcus gick bort i cancer. Efter begravningen sa begravningsentreprenören att det kommit in ungefär 6 000 kronor. Någon vecka senare ringde jag Barncancerfonden och frågade hur mycket som kommit in via begravningsbyrån. Då fick jag svaret "inga", säger Marie.
Samma sak hände med de pengar som skulle ha gått från begravningen av Bosses son. Först sen polisen kallat begravningsentreprenören på förhör kom pengar in till Bris.
– En månad senare betalade han in lite pengar till Bris, men det tog för helsickes för lång tid. Vi får hoppas att det blir någon rättegång av något slag på detta.
P4 Sjuhärad tittar på begreppet döden. Berättelserna, upplevelserna och problemen.
Marcus Ålsnäs
marcus.alsnas@sr.se
033-17 75 33