Ryggsäck avslöjar mindre strandpipares resvanor

1:46 min

Tack vare små ljusregistrerande ryggsäckar kan forskare få fram vart småfåglar tar vägen på vintern och nu har forskare i Lund kartlagt den mindre strandpiparens vintervistelse.

- Det betyder enormt mycket för att de här arterna har bara kunnat studerats med hjälp av ringmärkning tidigare, säger Anders Hedenström som är professor i teoretisk ekologi och som varit med och gjort studien vid Lunds universitet.

Den mindre strandpiparen flyttar sydöst över vintern, de visste man genom ringmärkning. Men med den nya tekniken, en liten ryggsäck som fågeln får på sig med en så kallad ljuslogg, innehållande ett chip, en mikrodator och en ljuskänslig cell, lagras data som gör att forskare kan räkna ut fågelns dagliga position. Att den mindre strandpiparen flyttade till helt olika geografiska områden, allt från Nigeria i väst ända till Indien, överraskade forskarna.

– Det var helt ny information, vi har inte haft fågelarter tidigare som har så spridd flyttning, säger Anders Hedenström.

Men vad det beror på, att den lilla brungråvita vadarfågeln på 40 gram, som häckar vid sötvattenssjöar i södra Sverige, väljer att flytta till så vitt skilda delar av världen, har troligtvis med dess invandringshistoria att göra, enligt Anders Hedenström.

– De mindre strandpiparna som vi har här i skandinavien har kommit från refuger i sydöst, förmodligen i asien. Sedan har de utsträckt sina flyttningar längre och längre uppåt sydväst. 
Nästa steg är att utveckla ljusloggarna med andra sensorer, till exempel accelerometrar, som registrerar hur fåglarna rör sig, hur ofta de flyger och hur långa flygsträckor de gör under flytten, säger Anders Hedenström.