Berlusconi inför rätta för mutbrott

Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi misstänks för nya brott. En italiensk domare beslutade idag att Berlusconi ska ställas inför rätta för att ha mutat en senator för att få honom att byta parti.

Händelsen ska ha inträffat under Romano Prodis tid som regeringschef.

Berlusconi ska då tillsammans med hans tidigare allierade Valter Lavitola, ha mutat senatorn Sergio De Gregorio med tre miljoner Euro, cirka 26 miljoner kronor, för att byta partitillhörighet och på så sätt lyckas fälla Prodis regering. Lavitola anklagas för att ha medverkat som mellanhand i muthärvan, rapporterar AFP.

Inför domstolen i Neapel erkände Lavitola visserligen att han lämnat över pengarna, men bara som budbärare, och utan att veta att det skulle handla om en muta.

– Jag lämnade över dem, men det betyder inte att jag ville korrumpera honom, sade Lavitola, enligt tidningen Corriere della Sera.

Sergio De Gregorio själv fick straffrabatt genom att hjälpa utredarna i Neapel att nysta upp härvan. Han dömdes till 20 månaders fängelse.

De Gregorio säger till tv-kanalen Sky tg24 att han är lättad över domen.

– Jag är lättad efter att ha talat sanning. Jag ångrar att jag hjälpte Berluscioni för han var inte värd det. Nu råder jag Berlusconi att lämna den politiska scenen. Det vore en befrielse för Italien, säger Sergio De Gregorio, enligt La Repubblica.

Berlusconi nekar till anklagelserna.

Rättegången mot Berlusconi och Lavitola ska inledas den 11 februari 2014.

Romano Prodi och hans vänster-koalition vann 2006 års val med bara en handfull rösters övervikt. Bara några månader senare valde De Gregorio att byta sida, och gick med Berlusconi och oppositionen som slutligen fällde regeringen 2008.

Silvio Berlusconi har ofta anklagats av sina motståndare för att köpa röster, men det här är första gången som han ställs inför rätta för en sådan händelse.

Berlusconi dömdes så sent som i augusti för skattebrott, i ett mål som riskerar att belägga honom med politikförbud, och därför kasta ut honom från parlamentet. Han har också dömts bland annat för att ha haft sex med en minderårig prostituerad, liksom för maktmissbruk.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson_lindfelt@sverigesradio.se