Hon vågar skämta om fördomar

6:26 min

Man kan knäckas av fördomar eller så kan man göra humor av dem. Ståuppkomikern Marika Carlsson valde det sistnämnda. Med sin uppmärksammade föreställning "En negers uppväxt" får hon publiken att kikna av skratt men också att beröras.

Marika Carlsson har skapat rubriker ett flertal gånger. Inte minst när hon blev JK-anmäld för hets mot folkgrupp efter att ha använt ordet neger. Något hon själv beskriver som lite tragikomiskt.

– Det här visar ju hur laddat ordet är idag. När jag kom till Sverige från Etiopien på 70-talet var jag exotisk med mitt stora svarta hår. Det var inte lika laddat då att använda ordet neger. Idag är det kränkande för många svarta. Men visst är det tragikomiskt att jag anmäls för hets mot mig själv, säger Marika Carlsson.

Viktigt kunna skoja

Hon tycker det är viktigt att kunna skoja om våra fördomar istället för att låtsas som att de inte finns.

– Jag är inget offer och jag vill inte att folks ska tycka synd om mig. Jag är stolt för den jag är och vill berätta min historia. Jag är svensk fast jag är svart och därför råkar jag ut för fördomar och kommentarer varje dag. Kommer jag på en anställningsintervju där man sett mitt svenska namn så väntar man sig inte att möta en svart kvinna med stort afrohår, säger Marika Carlsson.

– Man ser ett mönster, det är ingen slump att det alltid är mig de kollar i tullen, det beror på min hudfärg. Men istället för att låta det knäcka mig så väljer jag att göra humor av det, säger hon.