"Tysklands kansler Merkel avlyssnad av USA"

1:14 min

USA:s underrättelsetjänst kan ha avlyssnat Tysklands förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon. Den tyska regeringschefen är iallafall så säker på sin sak att hon i går ringde upp president Barack Obama. Och upprördheten i Tyskland är stor över misstankarna.

– Angela Merkels tålamod är uppenbarligen slut.

Så började den tyska tv-kanalen ZDF sina kvällsnyheter i går. Merkel har nämligen hittills under NSA-skandalen anklagats för att reagerat för lite gentemot USA. Men när det i går framkom att USA också kan ha avlyssnat hennes mobiltelefon, en kär ägodel för Merkel som hon ofta och gärna använder i sitt jobb som regeringschef, blev hennes reaktion plötsligt skarp.

Merkel ringde upp president Obama och sa att om misstankarna stämmer så är det fullständigt oacceptabelt och ett missbruk av förtroendet mellan de allierade USA och Tyskland. Det diplomatiskt hårda formuleringarna tyder på att Tyskland har starka indicier på att avlyssningen av kanslerns mobil verkligen ska ha skett.

Även de tyska socialdemokraterna reagerade:

– Detta måste redas ut fullständigt och snabbt, sa partiets talesperson i sådana här frågor, Thomas Oppermann.

Obama ska dock i samtalet med Merkel ha försäkrat att hon inte avlyssnas. Men Vita husets uttalande ger utrymme för tolkningar. Man säger att man inte avlyssnar Merkels kommunikation och heller inte kommer göra det i framtiden, men det säger ju inget om vad som hänt tidigare.

Enligt tidningen Der Spiegel var det utifrån deras information som regeringen Merkel reagerade. Der Spiegel har sedan länge ett samarbetat med visselblåsaren Edward Snowden och har kommit med flera tunga avslöjanden kring NSA:s aktiviteter i Tyskland och Europa.

Merkelregeringen förklarade i augusti NSA-affären för avslutad och sa, efter att man samtalat med USA då, att för Tysklands del av saken ur världen.

Med de nya misstankarna flyger hela ämnet upp igen. Och Merkel kan av sina kritiker anklagas för att det först är hon själv drabbas som hon verkligen reagerar. Det är kanske är tur för henne att hon är på väg att bilda regering med det största oppositionspartiet nu.

Daniel Alling, Prag
daniel.alling@sverigesradio.se