USA:s avlyssningsskandal tycks aldrig ta slut

1:38 min

Det som började som häpnadsväckande och till synes helt unika uppgifter om USA:s övervakning har redan blivit vardagsmat, om än fortsatt smått overklig, och det är nästan svårt att hänga med när det så gott som dagligen kommer nya avslöjanden, det ena mer osannolikt än det andra.

Enligt denna ihållande ström av avslöjanden – där Edward Snowden nästan alltid anges som källa – avlyssnar, registrerar och övervakar USA vad som vid det här laget kan räknas i hundratals miljoner vanliga människors telefonsamtal, e-post och annan kommunikation i ett mycket stort antal länder över hela världen.

Dessutom har USA enligt samma uppgifter alltså övervakat, eller övervakar än i dag, så många länders ledare, politiker, diplomater och företagstoppar att det börjar bli svårt att hålla räkningen även på dem.

Frågan för dagen är snarare vilka ledare i vilka länder som inte befinner sig inom USA:s och NSA:s radar, som inte fastnat på hårddiskarna och i metadatabaserna?

Frågan för morgondagen är om och hur USA ska kunna fortsätta väva detta allt finmaskigare övervakningsnät, och samtidigt bibehålla sina relationer med alla de allierade vars förtroende möjliggör den speciella position USA har i världen.

När USA:s president blir uppringd av Tysklands förbundskansler, blir uppläxad som en liten pojke, och tvingas bedyra att han aldrig ska göra så mer, då närmar sig sannolikt alla inblandade gränsen för en genomgripande förändring av de amerikanska övervakningsvanorna.


Agneta Furvik
agneta.furvik@sverigesradio.se