Träningscoachens bästa tips för ett aktivt höstlov

9:38 min

Vecka 44 är det höstlov för alla skolbarn runt om i landet. Kanske ett tillfälle att ta det lugnt och vila, eller kanske ett tillfälle att ge sig ut och röra på sig tillsammans med sina barn?

P4 Morgons träningscoach Susanne Liukkonen ger sina bästa höstlovstips för den som vill passa på att ha ett aktivt lov med sina barn.

Har du tips på vad man kan göra för att hålla igång med barnen på höstlovet? Skriv i

Exempel på höstlovsaktiviteter:

Badhus
Passa på att simma då ni är på badhuset! Ta några längder tillsammans, innan leken tar vid.

Ishallar
De flesta hallar har utökade tider för allmänhetensåkning. Kolla upp din närmaste ishall och vilka tider som gäller. Dra på rören och åk med barnen.

Ridklubbar
Många anorndar olika höstlovsaktiviteter, både för nybörjare och de som redan är vana med hästar.  T ex anordnar Sundsvalls ridklubb något de kallar Ponnypiga där man får vara med hästarna "en dag på jobbet", och lära sig mer om hästar och stallskötsel. Flera ridklubbar har dagläger på höstlovet. Kolla med din närmaste ridklubb!

Idrottsläger
Lovet kan vara ett tillfälle att prova på eller fördjupa dig i en idrott som man är nyfiken på. Kolla med din närmaste förening vad de anordnar. T ex har GIF Sundsvall ett Fotbollscamp för alla barn födda 1998 - 2003.

Hitta-ut
Leta "check-points" tillsammans med hjälp av karta och kompass. Kan nås både med cykel och till fots. Välj område och ta det som ett träningspass eller skogsutflykt, med fikarygga och svampkorg! Finns info på orienteringsklubbarnas hemsidor.

Familjegympa på din stads gym - vuxna och barn gympar tillsammans, kolla med träningsanläggningarna i din närhet!

Stor & liten - Judo
Judo för föräldrar och barn från fyra år tillsammans är först och främst till för att just göra något tillsammans. I träningen ingår falltekniksträning, lekar, gymnastik och judons matt-tekniker. Föräldrarna får även prova på lite judokast och lite självförsvar. Ibland förekommer det även lättare former av fysträning för föräldrarna. Detta är ett exempel från Judoklubben i Sundsvall, men flera klubbar anordnar liknande tillsammansaktiviteter.

Utflykt/vandring till en skog eller något av våra vackra berg med friluftsstugor, information om stugor och leder finns ofta på kommunernas hemsidor (exempel på områden i Västernorrland hittar du i listan nedan).
Varje stuga har sin vackra plats och ofta finns ved och vacker utsikt vid stugorna.

Vandra längs älvar i storslagen natur
Nipleden startar och slutar mitt i Sollefteå stad. Du vandrar längs Ångermanälven och njuter av vackra utsiktspunkter och ett fascinerande niplandskap. Ådalsleden är en lättvandrad led som passerar såväl kraftstationer som hällristningar och spännande kutlurreservat.

Jogga/spring
Hitta en lagom lång runda för att jogga tillsammans, stanna gärna ibland för lite övningsstopp. Styrka, hopp, intervaller m.m.

Geocaching
Geocaching är en sysselsättning som passar för alla som äger en bärbar GPS-enhet. Man kanske kan kalla det för en modern version av gömma nyckeln eller skattjakt. Någon gömmer en burk eller liknande någonstans, med en loggbok och en penna som viktigaste innehåll. Så nogranna koordinaterna som möjligt till gömman publiceras, ibland tillsammans med ledtrådar, på en webbplats på Internet. Intresserade kan sedan leta upp gömman, geocachen, och anteckna sig i loggboken. När man är uppkopplad nästa gång loggar man också på sidan på nätet, så att alla kan läsa loggarna utan att leta upp gömman i fråga. Man kan ta ett föremål från cachen, men bara om man lämnar ett nytt föremål i utbyte. Dessa föremål kallas bytessaker, eller bytesföremål. En bra riktlinje är att alltid lämna någon av minst samma värde som det man tar.

Grottor
Att besöka en grotta kan vara spännande och samtidigt läskigt för en del. Man ska dock vara uppmärksam på att ha rätt utrustning samt lite grundkunskap. Grundutrustningen man behöver för att besöka en grotta är oömma kläder, minst 2 ficklampor/pannlampa samt hjälm. Meddela alltid någon annan att ni besöker grottan i fall olyckan är framme. Glöm inte att njuta av upplevelsen!

Äventyrsstigar
Tex Södra berget i Sundsvall, 2 olika banor. Lagom utmaning för både barn och föräldrar.

Exempel på områden för natursköna utflykter: 

Rotsidans naturreservat
110 hektar stort naturreservat med mjuka rundade havsklippor. Ett paradis för solbadare som är lättillgängligt även för barn och rörelsehindrade.

Vättaberget, Liden
Från Vättaberget kan Du se hur Indalsälven slingrar sig fram i landskapet och det påstås att just den här vyn är en av Sveriges mest fotograferade.

Sundsvall Midskogsberget
Midskogsberget består av den gnejsiga berggrund som är vanlig kring Sundsvall. Branten har en storskalig sprickighet och en djup skreva finns ca 150m norr om vägen. Blockigheten vid bergets fot visar med vilken kraft inlandsisen brutit sönder ovanliggande berg. Bergets geologi gör området intressant om man gillar speleologi.

Barsviken och Skarpuddens grottor
Mellan Härnösand och Sundsvall, utanför Barsviken, finns Skarpudden. Med sin speciella natur och det öppna havet utanför. Ett mycket fint utflycktmål där man även kan besöka grottorna. I en radie av 80km från Sundsvall finns det ett antal andra intressanta grottor att besöka. Utanför Härnösand finns Smitingens grottor som är värt ett besök.

Skuleberget
Vandra någon av Skulebergets vandringsleder är en av de mest populära aktiviteterna i hela Höga Kusten och är du står på toppen av Skuleberget med utsikt över Höga Kustens unika landskap.