Skåne

Polisen: flera barn i romregistret är brottsoffer

1:59 min

I dag håller riksdagens konstitutionsutskott en öppen utfrågning om romers situation i Sverige. Bakgrunden är avslöjandet att polisen i Lund har upprättat en databas med över 4 000 personer, där de flesta är romer.

Enligt polisen handlar det om en registrering baserad på kriminalitet, men vilka som är misstänkta för brott eller inte har inte noterats i databasen. Det är en brist, medger polisen, men man har inte kunnat förklara varför det har blivit så.

I går skickade Skånepolisen sina svar till Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden som granskar om polisen följt polisdatalagen när man upprättade databasen där det den 15 oktober fanns uppgifter om 1 089 barn under 15 år. Totalt innehåller databasen uppgifter om över 4 000 personer.

Enligt polisens chefsjurist Monica Nebelius finns barnen med för att man ska kunna få fram den rätta identiteten på personer som begår brott. De kartläggs via barn och även via avlidna släktingar. Ett annat skäl är att polisen hämtar in sjok av uppgifter från folkbokföringen, men barnen finns också med för att de är brottsoffer.

– Tyvärr är det så att i den här uppgiftssamlingen finns barn som är brottsoffer, bland annat som används i människohandelsammanhang och det finns också barn som tyvärr är under 15 år som är gärningsmän, säger Monica Nebelius.

Enligt polisen började man sommaren 2011 att kartlägga personer med koppling till fyra släkter i Staffanstorp, där det fanns kriminella som begått åldringsbrott och där några är dömda för bedrägerier, stölder och bostadsinbrott. Det finns också enligt polisen en koppling till en stor rättegång om fakturabedrägerier som börjar i Malmö i dag.

Men i databasen har man inte noterat vilka som misstänks för brott eller inte. Och trots polisens försäkran om att det inte handlar om någon etnisk registrering finns en uppgiftssamling som heter "Konflikt, Staffanstorp romer". Ett olyckligt ordval, enligt Monica Nebelius, som säger att man utifrån namnen kan se att det finns personer av olika etnicitet i databasen.

– Jag vet inte vilken etnisk tillhörighet de har, men jag kan säga att det inte är bara svenskar, det är inte bara romer, det är inte bara om man tänker sig någon annan etnicitet.

Men hur har ni avgjort det, om man är svensk eller rom - eller någon annan etnicitet?

– Eftersom det inte bara är uteslutande svenskar eller uteslutande något annat, så är det flera olika etniciteter.

Men vad baserar ni det på?

– Jo på om man tittar i registret, på olika namn.