Tysk ilska mot USA och Merkel

1:52 min

Upprördheten i Tyskland är stor i dag efter avslöjandet i går att USA kan ha avlyssnat den tyska förbundskanslern Angela Merkels mobiltelefon, men även Angela Merkel får kritik för sitt agerande.

Tyskland markerar i dag diplomatiskt mycket starkt mot USA efter misstankarna om att USA har avlyssnat Angela Merkels mobiltelefon. Det tyska utrikesdepartementet kallade i dag till sig den amerikanske ambassadören i Berlin för ett möte, där ambassadören ska förklara sig. Flera tyska regeringsföreträdare är arga.

– Jag räknar sen flera år tillbaka med att min mobiltelefon blir avlyssnad, men jag hade inte trott att amerikanerna skulle göra det, sa den tyske försvarsministern Tomas de Maiziere, en av Angela Merkels politiskt mest förtrogna, i en intervju med tv-kanalen ARD.

– USA är och förblir våra bästa vänner, men så kan man bara inte göra, sa försvarsministern vidare och la till att om misstankarna stämmer så går det inte bara att nu agera mot USA som om ingenting har hänt.

Sannolikt blir den misstänkta avlyssningen av Merkels mobiltelefon ett stekhett ämne på EU:s toppmöte senare i dag.

Flera tyska medier använder också starka ord i dag. Tidningen die Welt kallar nyheten en "diplomatisk bomb" och Süeddeutsche Zeitung skriver att om det hela stämmer så har USA gjort sig skyldigt till den värsta tänkbara förolämpningen.

Men Angela Merkel och hennes regering får också kritik. Regeringen har tidigare kallat NSA-skandalen för tysk del för uppklarad och avklarad, många tyska kritiker menar att Merkel agerat alldeles för lamt gentemot USA hittills i frågan, fram till nu.

– Det är upprörande att Merkelregeringen hittills har förminskat och mörklagt NSA-skandalen och först reagerar nu när anklagelserna handlar om förbundskanslern själv, säger en förbundsdagsledamot för det tyska Miljöpartiet.

Daniel Alling, Prag
daniel.alling@sverigesradio.se