Gïelese - ny sydsamisk app

1:31 min

På Gïeleviermie- sydsamiskt sråknätverk i Östersund, presenterades under torsdagen arbetet med en ny sydsamisk app till telefoner och läsplattor. Appen är ett efterlängtat verktyg för språkinlärning.

 – Äntligen, var min första tanke, säger Anne Laila Buljo Åhrén, språkresurs i Strömsunds kommun.

Appen har inte lanserats ännu, men när den gör det så kommer den att vara gratis och kan användas av alla, men den vänder sig främst mot nybörjare i sydsamiska.

Den har nio olika kategorier med grundläggande ord och tillhörande ljudfiler bara ett klick bort. De som ligger bakom konceptet är Aajege - samiskt språk och kompetenscentrum i Röros i samarbete med Tromsö universitet.

 – Vi måste hitta sätt att locka unga att lära sig samiska, det tror vi en språkapplikation kan göra, säger Aino Danielsen, Aajege. 

Målet med appen är att göra språket mer tillgängligt.

 – Det gäller att tänka framåt och utnyttja den teknologi som finns, fortsätter Aino Danielsen.

Den nya sydsamiska appen är den första av sitt slag men förhoppningarna är att det inte ska bli den sista. Efter att Danielsen berättat klart om funktionerna slår applåderna högt i källarlokalen på Scandic syd i Östersund. Efterlängtad, ja, appen kommer att bli en kär vän för deltagarna på Gïeleviermie- sydsamiskt språknätverk.

 – Jag tycker den är väldigt bra, särskilt för de här ungdomarna men även för mig som är lite äldre, jag ska använda den absolut, säger Sigrid Stångberg, Tärnaby.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio