DEBATT

Lisa Irenius: Kulturjournalistik ända ut i marginalerna

Upsala Nya Tidnings satsning på att publicera hela e-böcker med kommentarer av kritiker och läsare har fått stor respons och bland annat nominerats till Årets innovation. Här berättar Lisa Irenius, kulturchef på UNT, om hur redaktionen har förnyat kulturjournalistiken.

Kulturen finner hela tiden nya digitala uttryck och kanaler, men kulturjournalistiken förblir sig ganska lik. Alltför lik, var vår utgångspunkt på UNT:s kulturredaktion när vi beslutade att försöka förnya dess former. Ett första steg blev att låta litteraturbevakningen flytta ända ut i böckernas marginaler.

Idén föddes på bokmässan 2012, efter ett föredrag om den växande företeelsen social läsning: hur läsare delar upplevelser med varandra genom sociala medier och särskilda verktyg som Readmill. I framtiden, tänkte jag, kommer våra läsare att bokstavligen läsa tillsammans med tidningens litteraturkritiker.
   Tillbaka på UNT:s kulturredaktion beslutade vi att inte invänta framtiden. Varför inte redan nu låta läsarna få ta del av kritikerns läsning, i form av marginalanteckningar och understrykningar?

Vi såg chansen att ge läsarna en inblick i kritikerns arbetssätt, som tidigare har varit en sluten process. Vi ville också mana till reflektion kring hur vi läser och hur olika sorters läsarkommentarer kan förändra digitala texter. Som Peter Rosdahl har påpekat i sin blogg om digital utveckling är det inte alls givet att kommentarer ska klumpas ihop i ett sjok efter en artikel, det kan vara än mer intressant med noteringar direkt i en text.
   UNT:s satsning på e-böcker motiverades också av att Uppsalaborna är långt framme inom digital utveckling och är flitigare e-boksläsare än på många andra håll i landet. Att låta läsare ta del av hela e-böcker med recensenters anteckningar var en möjlighet att göra både litteraturen och litteraturkritiken mer tillgänglig för ännu fler.

Vi började med att scanna in en hel bok full med kritikerklotter. Men dokumentet blev alldeles för tungt för att publicera på hemsidan. I stället letade vi efter metoder att spara och dela anteckningar direkt i epubformatet, som vanligtvis används för e-böcker i Sverige. Det visade sig svårt. Till slut fann vi i stället en användarvänlig Ipad-app för anteckningar i pdf:er (PDF Expert). Man kunde anteckna med både tangentbord och ipadpenna. En annan fördel var att pdf är ett format som de flesta av våra läsare är bekanta med och kan läsa i olika plattformar.
   Som en tidig julklapp 2012 erbjöd UNT läsarna, i samarbete med Weyler förlag, Merethe Lindströms prisbelönade roman Dagar i tystnadens historia, med marginalanteckningar av litteraturkritikern Therese Eriksson. E-boken fanns för fri nedladdning från UNT.se under två veckors tid.

E-boken med kritikerkommentarer publicerades som en del av ett större tema om e-böcker, där vi bland annat berättade om olika sorters läsplattor  och om striden mellan förlag och bibliotek. Litteraturforskaren Alexandra Borg skrev om företeelsen social läsning. Therese Eriksson skrev en text där hon resonerade kring hur det är att som litteraturkritiker dela med sig av sina marginalanteckningar.
    Merethe Lindströms bok med Therese Erikssons anteckningar hade snart laddats ner i över 3000 exemplar, och tilltaget fick mycket uppmärksamhet. Det ledde också till kontakter med flera förlag: liksom dagstidningarna en bransch i förändring och nyfiken på att pröva nya former. På kultursidorna föddes en debatt om hur e-böcker påverkar läsupplevelsen.

Under våren 2013 publicerade vi flera e-böcker i ”kritikerversion”. Ulrika Knutson läste och antecknade i Lisa Bjurwalds bok Skrivbordskrigarna. Vi lät två kritiker med skilda perspektiv anteckna med varsin färg i boken Förortshat av Johanna Langhorst: Jonas Malmborg, uppvuxen på Östermalm, antecknade i lila, och Lawen Mohtadi, uppvuxen i Uppsalaförorten Gottsunda, antecknade i grönt. Det var intressant att se hur deras läsningar skilde sig och hur deras olika synsätt bröt mot varandra.
   Det gav mersmak – och vi beslutade att bjuda in än fler personer, nämligen UNT:s läsare, att läsa och anteckna i samma bok. I ett samarbete med Novellix förlag blev det Joyce Carol Oates novell Nattsidan.

Läsarna bjöds in till en samtalskväll på UNT med litteraturkritikern Anna Ehn och med författaren Johan Theorin, som hade översatt novellen till svenska.  Alla som ville komma – och det var många – fick också ta del av novellen i förväg, i tryckt eller digital version. Och nästan samtliga läsare hade hunnit plöja igenom novellen före samtalet, som blev initierat och engagerat. Flera delade också med sig av sina läsanteckningar, på papper och/eller digitalt. Dessa samlade vi sedan i UNT-läsarnas version av Oates-novellen. Den blev minst sagt fullklottrad. Där blev det tydligt hur olika saker läsare reagerar på i en text – men att de däremot ofta reagerar på samma ställen i texten.

Vi har gått vidare med ytterligare kritikerversioner och möten med författare. Sammantaget har det blivit över tio tusen nerladdningar av UNT:s e-böcker med kommentarer av kritiker och läsare. Projektet har fått respons över hela landet - och även utomlands – och har nominerats till Årets innovation i tävlingen Årets dagstidning.
   På kulturredaktionen har det samtidigt fötts fler idéer om hur vi kan fortsätta förnya kulturjournalistiken. I framtiden – eller redan nu – finns möjlighet för den att bli en alltmer integrerad del av själva konstupplevelsen, och därmed bli än närmare och mer relevant för läsarna.

Lisa Irenius
Kulturchef UNT
twitter.com/lisairenius

FAKTA

UNT:s kritikerversioner, i samarbete med förlag och författare:

· Merethe Lindström, Dagar i tystnadens historia, översättning av Urban Andersson(Weyler förlag), litteraturkritiker Therese Eriksson

· Lisa Bjurwald, Skrivbordskrigarna (Natur & Kultur), litteraturkritiker Ulrika Knutson

· Johanna Langhorst, Förortshat (Ordfront förlag), litteraturkritiker Lawen Mohtadi och Jonas Malmborg

· Joyce Carol Oates, Nattsidan (Novellix), översättning av Johan Theorin, litteraturkritiker Anna Ehn samt UNT:s läsare

· Malte Persson, Fantasy (Novellix), anteckningar av Malte Persson själv (som läste om den tidigare publicerade novellen)

· Therése Söderlind, Vägen mot Bålberget (Wahlström&Widstrand) (utdrag ur romanen), litteraturkritiker Merete Mazzarella och John Sjögren

Vi har också bjudit in UNT:s läsare till samtalskvällar med Anna Ehn, John Sjögren, Merete Mazzarella och Johan Theorin.

Olika artiklar om e-böcker och smakprov på utgåvor med marginalanteckningar finns samlade på sajten