JB-koncernen använde skolpeng till räntor

Mer än 200 miljoner kronor av den skolpeng John Bauerskolorna fick användes aldrig till undervisning. Den nu konkursade JB-koncernen tog i stället pengarna till att betala räntor på lån, avslöjar SVT i dokumentären "Skolfesten".

De räntor som John Bauerskolorna betalade med delar av skolpengen var för lån till banker och tidigare ägare, enligt SVT-programmet.

Det var 2006 som skolkoncernen ombildades. Då hade bolaget startat 27 gymnasieskolor. Grundarna sålde skolorna för 450 miljoner kronor till ett bolag, som de själva kontrollerade.

Affären finansierades av ett banklån och en skuld till grundarna, som inkasserade en kvarts miljard på försäljningen. Dessutom fick de ränta på lånet om 200 miljoner kronor till det nya ägarbolaget.

Upplägget följde senare med när koncernen såldes på nytt 2008 till riskkapitalbolaget Axcel, uppger SVT.

I maj meddelade skolföretaget att alla gymnasie- och grundskolor skulle läggas ned. Sedan försattes skolföretaget i konkurs i juni, med stora skulder. En miljard kronor saknades.

Enligt SVT har John Bauerskolorna sedan den första försäljningen 2006 betalat 200 miljoner kronor i räntor, pengar som alltså uppges ha kommit från skolpengen.

Skolkoncernens grundare Rune Tedfors säger till SVT att han tror hög belåning spelat roll för konkursen, men får inte medhåll av riskkapitalbolaget Axcels ägare.

Dokumentären Skolfesten sänds i SVT2 torsdag 24 oktober 20.00.