Tysk ilska över avlyssning: "Svinaktigt agerat av USA"

2:02 min

I Tyskland fortsätter upprördheten vara stor efter avslöjande att USA kan ha avlyssnat förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon.

Men många är också upprörda över att Merkel, först när hon själv berördes av NSA-skandalen, reagerade på allvar. Enligt tyska medieuppgifter tyder mycket på att avlyssningen ska ha genomförts av den amerikanska ambassaden i Berlin.

– Jo, jag är upprörd, men Merkel ville väl vinna valet först, innan hon reagerade mot USA, säger Berlinbon Jürgen Schneemann.

Han är en av många tyskar som är arga på USA och på Merkel, på Merkel för att hon först reagerade riktigt kraftfullt i NSA-affären när hon själv drabbades:

– Det är riktigt svinaktigt agerat av USA, säger Hannelore Philipp och hon säger att hon inte hade förväntat sig något sådant av en statsman som Obama.

Men Simone, som bara vill säga sitt förnamn, reagerar mer uppgivet:

– Jag drog på munnen när jag fick höra det, klart det var lite chockerande, men också väntat på något vis, säger hon.

Ja, sällan har det varit så lätt att som Tysklandskorrespondent att få folk på gatan att prata om en nyhetshändelse som i dessa dagar. Alla har en åsikt, övervakning av telefoner och det mest privata är något som på grund av den tyska historien är extra känsligt här.

I de tyska medierna fortsätter avslöjandena. Enligt Frankfurter allgemeine zeitung har Merkel använt två mobiler, en som ska vara omöjlig att avlyssna, men också en av äldre snitt som hon använt för intern partikommunikation, och det är den som man misstänker har avlyssnats.

Die Welt avslöjar att det hela ska ha uppdagats sedan visselblåsaren Edward Snowden upptäckte Merkels telefonnummer i sina dokument. Och enligt Suedduetsche zeitung styrdes övervakningen till och med från den amerikanska ambassaden i Berlin, uppgifter ambassaden förstås inte vill kommentera.

Det diskuteras också varför USA agerat på det här sättet.. Tysklands starka ekonomiska ställning, och euron som en framtida allvarlig valutakonkurrent mot dollarn lyfts fram som möjliga orsaker i tidningen Die zeit.

Klart är i alla fall att NSA-skandalen kokat upp på allvar här i Tyskland igen. Och Berlinkvinnan Hanneloreh Philip är uppgiven:

– Man vågar ju inte ringa någon längre, säger hon.