Stockholbma / Stockholm

Tältar i Stockholm - mot gruvor

1:40 min

Mitt i centrala Stockholm har samiska demonstranter rest tältkåtor för att uppmärksamma gruvindustrins intrång i Sápmi.

Tältlägret är en upptakt för lördagens stora demonstrationståg genom centrala Stockholm, berättar Lisa Wanneby, en av organisatörerna.

– Det är en nationell demonstration som handlar om fast mark, rent vatten och ett levande kulturlandskap. Det handlar också om att bevara och vårda det vi har idag till kommande generationer.

Lars Guttorm Blind har åkt buss från Jokkmokk till Stockholm för att delta i demonstrationerna. Han menar att det viktigaste är att ändra mineralagen.

– Den förstör så mycket, inte enbart för renskötseln utan också vattendragen och miljön.

Enligt honom är det viktigt att man visar motståndet just i huvudstaden.

– Jag tycker det är bra att vara här på plats och visa vår kamp mot gruvorna. Det är viktigt att vi håller ihop, för det är inte bara samer utan det är många andra grupper också som är mot gruvetableringarna.

Det är något som Lisa Wanneby håller med om.

– Just nu är det stort fokus på den samiska frågan och det med rätta, med tanke på allt som hänt i Kallak, säger hon. Men vi måste förstå att det är en nationell och global fråga, och det är just därför det här är en nationell demonstration. Samerna kommer in med sitt perspektiv och alla andra grupper kommer med sina frågor. Det är viktigt att vi bygger broar så att vi har en enad front till framtiden.

Hon tror att lördagens demonstration kan stärka alla grupper som är mot gruvetableringar och andra intrång i naturen.

– För det första ska vi ha jätteroligt. För det andra ska vi visa politiker och andra organisationer att vi finns och att vi hörs. Vi kräver att lagar ändras i vårt land, att man skrotar minerallagen, att man stärker miljöbalken och att man faktiskt skyddar både urfolks rättigheter och lokalbefolkningen där man verkar. Det är oerhört viktigt och det kommer folk märka på lördag om de inte har gjort det innan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio