Västerbotten

Flyktingar blir kvar för länge på asylboende

1:45 min

Flyktingar som fått uppehållstillstånd blir kvar alldeles för länge på länets asylboenden. Tanken är att de inom en månad ska flytta till egen lägenhet, men en del kan få vänta i upp emot två år.

En orsak är att det saknas lägenheter i kommunerna som flyktningarna kan bo i. Och det försenar integrationsarbetet, säger Tomas Holmberg, enhetschef på Migrationsverket i Skellefteå.

– De blir kvar i Migrationsverkets boende betydligt längre än vad som egentligen är tänkt. Tanken är ju att de inom en månad efter uppehållstillstånd ska flytta till en egen lägenhet, men idagsläget har vi perosner som kan få vänta upp i ett eller ibland två år. Det är klart att det påverkar deras start i S verige, säger Tomas Holmbert.

På Aysylboendet i Skellefteå bor idag nästan 300 personer som egentligen bordet flyttat vidare ut till platser i lägenheter hos kommunerna. Under året har antalet personer som söker asyl i Sverie ökat markant, framför allt handlar de om flyktingar från inbördeskriget i Syrien. Men i Västerbotten har antalet platser hos kommunerna varit konstant. Orsaken är framför allt den rådande bostad sbristen, säger Inga-Lill Nordström, som är utvecklingsledare på Umeåregionens flyktingmotagning.

– Det är mycket mycket mycket tuffare bostadsmaknad idag än vad det var för några år sedan, säger hon.

Enligt Länsstyrelsen, som förhandlar med kommunerna om platser, är förhoppningen att kommunerna ska kunna ta emot fler flyktingar någon gång nästa år. En lösning kan annars bli att flyktingarna med permanent uppehållstillstånd inkvarteras på campingar.

-- Den bästa lösningen för asylsökande är att bo i en vanlig lägenhet och starta upp ett så normailt liv som möjligt. Att bo på en campingplats är inte riktigt samma sak, men det är tak över huvudet. Och det är ju det som är det viktigaste, säger han.