Hultsfred

Stort intresse för Rookiefestivalen i Hultsfred

1:36 min

270 artister från hela landet har ansökt om att få spela på årets Rookiefestival i Hultsfred, där oetablerade band får chans att möta musikbranschen. Bara 19 har valts ut och fyra av dem kommer från Kalmar län. I år kommer kommer bland annat en agentur för svensk indiemusik i Berlin att vara på plats.

Nytt för i år är att konserterna börjar senare på kvällen så att det ska komma mer publik. Halv nio står första band på scen fredag och lördag. Innan dess arrangeras seminarier om festivalsäkerhet och med goda råd från branschen till musiker som vill ta sig fram och ut i världen, bland annat.

– Det blir lite annorlunda när man spelar här, när man börjar tänka efter på vilka som kan stå i publiken, säger Christopher Wallerstedt från Hultsfred.

Han spelar med sitt band Mashima halv tio på lördagkvällen.

– Det gäller att se det som en vanlig spelning för att hålla ner nerverna så mycket man kan.

Då har ändå Mashima, som ingår i länsmusikens talangcoachprojekt, redan kommit en bit. I sommar har de släppt skiva och en ny turné är på gång med hjälp av ett bolag i Örebro.

Riktigt stark line up

Robert Johnsson, som är pressansvarig säger att årets "line up" som branschen brukar kalla det är riktigt stark och han hoppas så klart på en ny upptäckt. Han nämner Miss Li och Movitz som slog igenom efter sina spelningar på Rookie i Hultsfred.

Förutom Mashima och The Misfortunes of Captain Peculiar som också kommer från Hultsfred spelar We Met Tomorrow från Oskarshamn och John Bull Gang från Emmaboda på festivalen.

– Jag tycker det är väldigt bra att slå på det lokala också, att vi har mycket att komma med, säger Robert Johnsson.

"Hjälper varandra"

Det är 13:e året som studenter vid Linnéuniversitetets utbildning Music Management ordnar festen. Anton Svensson sjunger och spelar saxofon och klarinett i The Misfortunes of Captain Peculiar, som gav ut en skiva för ett par veckor sedan. Och han konstaterar att om man bor i Hultsfred och håller på med musik kan man dra nytta av det som händer på Rock City.

– Man hjälper ju varandra liksom. Och det är väldigt kul att arbeta med utbildningarna som finns här, säger han.