Nya EU-pengar till migranter vid Medelhavet

2:22 min

– Europeiska rådet uttrycker enat djup sorg inför hundratals människors dramatiska död i Medelhavet, säger EU-ordförande Herman van Rompuy.

En ny arbetsgrupp om migration hade igår sitt första möte här i Bryssel. Då visade det sig att EU-kommissionen har samlat ihop upp till drygt en halv miljard kronor för ökade migrationssatsningar i Medelhavsområdet.

Pengarna kommer dels från EU-projekt som av olika skäl inte har blivit av, dels centralt från EU-kommissionen. Hälften av de här pengarna, upp till 30 miljoner euro, har redan utlovats till Italien, bland annat för att kunna rusta upp flyktingcenter på ön Lampedusa.

Natten som gick räddades runt 700 flyktingar i flera olika operationer utanför Sicilien. Nu finns planer på en utökad insats i hela Medelhavet för att försöka rädda ännu fler båtflyktingar i sjönöd, och efter dagens toppmötesförhandlingar lovar EU-ledarna det de kallar "operationella beslut" i december i år. EU:s migrationskommissionär Cecilia Malmström välkomnar det beskedet.

– Jag är väldigt glad att Europeiska rådet bekräftar att de kommer återkomma till frågan på toppmötet i december, med målet att fatta beslut då. Det är nödvändigt! Om vi ska kunna dra igång en så här stor räddningsoperation på Medelhavet så behöver vi planera för den och få den på plats i början på våren, innan flyktingarna börjar komma igen över havet, säger hon.

Med tanke på hur det ser ut med arbetslöshet i Europa, och med högerpopulistiska strömningar – hur möjligt är det för EU:s ledare att säga "vi välkomnar fler flyktingar till Europa!"?

– Det är en fråga om ledarskap. Vi har hög arbetslöshet och vi har en kris som vi ska hantera. Vi har också växande högerpopulistiska  partier i många länder. Men då handlar det om att stå upp för de värden som är Europas grundfundament; att de allra mest utsatta människorna i världen, som flyr undan det fasansfulla förtrycket i till exempel Syrien... där har Europa ett ansvar! Alla kan inte komma till Europa, men det är en bråkdel av de miljoner människor som har flytt kriget i Syrien som har nått Europa. Jag tror att vi kan ta några fler där, säger Malmström.