Bordtennis

Seger och förlust för Storfors i pingisligan

1:35 min

Det var både dur och moll för Storfors bordtennisdamer i pingisligan igår.

Utan stjärnan Sonja Obradovic, som var sjuk, räckte laget inte till mot topplaget Ängby, förlust 2-6. Men Storfors tog revansch direkt genom att köra över Peng Da från Eskilstuna med hela 6-0.

Efter tre omgångar ligger Storfors trea i norra pingisligans haltande tabell, med fyra poäng. Stockholmslaget Ängby toppar på full pott, sex poäng. I nästa match, den 16 november, möter Storfors tabelltvåan Team Mälarenergi.

De tre spelare Storfors ställde upp med i gårdagens matcher är alla landslagsspelare i sina hemländer, som grekiska Maria Christoforaki. Och för henne betyder bordtennis allt.

– Bordtennis för mig är livet, jag gillar att spela och ha roligt. När jag går igenom tuffa perioder och jag spelar bordtennis, då glömmer jag allt, säger Maria Christoforaki, som kommer till Storfors matcher och spelar gratis för att få spela i den svenska ligan.

Säg Storfors till en pingisintresserad och de vet direkt: Storfors BTK! Den lilla pingisklubben som startades av två eldsjälar 1996 för att döttrarna skulle fortsätta spela, gör nu sin femte säsong i högsta serien.

Men det är inte lätt att hitta toppspelare i en så liten kommun som Storfors, helst inte när de två hemmahoppen står över en säsong.

Tränarna Anders Hulth och Thomas Bergquist har under fem års tid målmedvetet byggt upp truppen med spelare från andra delar av Europa. Som Maria Christoforaki, som berättar att hon inte blir rik som bordtennisspelare, men rik på andra upplevelser.

– Jag blir rik på erfarenheter. Och att komma hit och spela gör att jag utvecklas. Och klimatet här i Storfors är väldigt bra.

Maria och de andra spelarna bor hemma hos tränaren Anders Hulths familj när de kommer för att spela matcher.

– Det är jättebra, vi blir som en stor familj, säger hon.

Josefin Hulth och Anna Bergquist är 22 år och har tagit ett uppehåll från pingisspelet den här säsongen på grund av barnafödande. Men båda är på plats under matchen ändå, Anna som åskådare och Josefin som domare.

Förutom dem finns det inga damer i Storfors som elitsatsar på bordtennisen. Men Josefin Hulth tror att det kan komma att ändras eftersom fler ungdomar har upptäckt sporten.

- På skolan här i Storfors är det fler och fler som spelar och det är en del som kommer till våra träningar. Så det känns som om det är på väg upp, säger hon.