Skåne

Många skolor anmäler inomhusmiljön

1:28 min

Det är vanligt att svenska skolor har problem med fukt och mögel inomhus. Det visar ett reportage som sänds i dag i programmet Kaliber i P1. Fyrtio procent av de anmälningar som skyddsombud på svenska skolor gjorde till Arbetsmiljöverket mellan januari 2010 och augusti 2013 handlade just om inomhusmiljön.

– Han började bli småsjuk. Du vet så där när man inte riktigt vet om man ska skicka iväg till skolan eller inte. Lite småförkyld, inte feber men påverkad helt klart. Det var många gånger de ringde och sa kom och hämta honom, berättar Kristina Stenberg vars son David gick på Munspelets skola i Lund.

David kunde bara vara i skolan i nio dagar på hösten i ettan på grund av sina besvär. De försvann när han bytte skola. Munspelet revs 2011, nu byggs en ny skola på platsen.

Sedan dess har Lunds kommun gått igenom 46 skolor och förskolor i jakt på fuktskador, renoveringarna är en av orsakerna till att skatten höjs med 40 öre i Lund nästa år. Av de 125 anmälningar till Arbetsmiljöverket om skolors inomhusmiljö som Kaliber gått igenom handlar nästan hälften om oro för hälsoproblem som David Stenbergs. I var femte hade problemen pågått längre än två år. Men trots att den dåliga miljön på Munspelet var känd i flera år, tycker inte folkpartisten Lars Hansson, ordförande för barn- och skolnämnden att kommunen agerade sent. 

– Alltså de problem som har anmälts på skolan från 2007, de har åtgärdats löpande, säger Lars Hansson.

Men skolan kan ju inte ha varit bra då 2011 eftersom ni beslutade att ni skulle riva den?

– Alltså, så här med facit i efterhand, kan man ju säga att det borde ha gjorts en grundligare genomgång av skolans tillstånd.