Kosice sjuder av liv

2:42 min

Kosice i östra Slovakien är en av EU:s kulturhuvudstäder 2013. Vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin har varit där över helgen som bland annat bjöd på dansfestival.

Ett slovakiskt danskompani med koreografen Radovan Piovarci avslutar den tre dagar långa, rätt anspråkslösa festivalen. Svenska koreografen Charlotte Öfverholm har tex varit här och denna lördagskväll är det nästan fullt i lokalen.

Vi är i det stoltaste bygget under året, Kulturpark gamla kaserner som nu innehåller mötesplatser för unga, barer och scener och samarbete med universitetet i en vetenskapspaviljong som ska locka unga att studera, och kanske att intressera sig för den största arbetsgivaren i Kosice US Steel. Stålverkets skorstenar ligger alldels i stadskanten.

Talar man med ansvariga för kulturhuvudstadsåret så är alla måna om att poängtera just det långsiktiga perspektivet, evenemang som dansfestivalen är också viktiga men det gäller att det mesta finns kvar även efter 2013. En av de som poängterar detta är Christian Potiron, fransman som bott 11 år i Slovakien och är ansvarig för projektet Spots där man byggt om värmecentraler, små fristående hus mellan höghusen i Kosice som inte används längre är nu ombyggda till små lokala kulturhus som kommer att finnas kvar för framtiden.

I den ombyggda värmecentral vi besöker, som är så där 50-60 kvadratmeter stor, pågår målerikurs med fyra deltagare. Peter Knapp som sitter och målar med vax, om jag förstod det hela rätt, säger att det här är viktigt det har saknats ställen där man kan mötas och skapa.

Jag vandrar vidare mot nästa stolta byggnad Konsthallen som är en ombyggd simbassäng, en ganska enkel, men omfattande renovering har gjorts. Här visas en blandning av internationell och lokal konst och visst är den hall som rymmer en 25 metersbassäng, nu överbyggd, en utmärkt skulpturhall.

Jo, det är en klyscha men just nu sjuder det av liv i Kosice. Hur det går med framtidsperspektivet vet vi om kanske fem år i denna vansinnigt vackra och fascinerande stad, i en del av Europa där gränserna rört sig hit och dit genom seklerna.