Halland

I stormen: Både lastbil och tak blåste bort

1:04 min

Så tog sig stormen fram över Halland. Efter en klass 3-varning längs Hallandskusten var många förberedda på extrem storm, och Simone ställde till med en hel del skada.

Vid 19.30-tiden blåste det kraftigt i södra Halland, så pass att taket föll av en radhuslänga i västra Halmstad.

– Vi satt på nedervåningen och så hörde vi ett jättedån. Vi har takfönster så de hade ju lossnat och likaså taket då. Så det var lite obehagligt, säger en av de boende i huset.


Under kvällen har räddningstjänsterna i Halland fått in omkring 100 ärenden – nedfallna träd, lösa föremål, tak och trafikolyckor.

– Det faller träd hela tiden. Räddningstjänsten kan inte arbeta på platsen under tiden det blåser så här mycket. Därför vet vi inte när vägen kan öppnas, berättade Daniel Skoog, vakthavande befäl vid Hallandspolisen.


E6:an var hårt drabbad. Så sent som vid 22 på måndagskvällen var det fortfarande stopp från Halmstad och söderut på grund av lastbilar och träd som blockerade vägen. 

Vid 19-tiden hade en lastbil blåst av vägen på söder om Halmstad. Strax därefter rapporterades att en lastbil låg på tvärs över vägbanan på E6:an, söder om Fyllinge.

Strax efter 22 skulle personal ta sig till E6:an för att städa upp.


Strax före sex kom första rapporten
om orkanvindar i Halmstad. Det blåste då vindbyar på 37,1 meter per sekund i Halmstad hamn.

Vid 20.30-tiden uppmättes en medelvind på 30,6 m/s, enligt Sveriges Radio Ekot.

Enligt Ekot uppmättes även vindar på 44,7 m/s vid mätstationen Brotorpet utanför Halmstad. Också i Båstad och Höganäs har vinden nått orkanstyrkor.


Tågtrafiken på sträckan Malmö-Alvesta beräknas öppna för trafik vid midnatt. Sträckan Lund-Helsingborg-Halmstad öppnar i morgon klockan 06.

På övriga sträckor i södra Sverige öppnar trafiken på tisdag klockan 12, enligt Trafikverkets prognos.


Vid 22-tiden låg det sammanlagda antalet strömlösa hushåll på omkring 80 000, varav 15 000 i Halland.

Karin Ingströmer
karin.ingstromer@sverigesradio.se

Nyheter P4 Halland
nyheter.halland@sverigesradio.se

TT