Cameron vill stoppa nya avslöjanden

1:31 min

I Storbritannien har premiärminister David Cameron hotat med att regeringen kommer att ingripa om inte tidningen The Guardian slutar att publicera avslöjanden om den amerikanska underrättelsetjänstens avlyssningsoperationer i Europa.

– Guardian har publicerat uppgifter om våra underrättelsetjänster som kommer att göra det här landet mindre säkert, sa premiärminister David Cameron inför parlamentet i går kväll

Han hade fått frågan om han inte tyckte att han kunde gratulera tidningen Guardian för avslöjandet att den amerikanska underrättelsetjänsten avlyssnat förbudskansler Angela Merkels telefoner.

– Absolut inte, sa Cameron.

Han förklarade att regeringen hittills informellt har försökt vädja till tidningen, men, fortsatte han: Om de fortsätter att inte uppvisa detta samhällsansvar, så kommer det att bli svårt för regeringen att bara titta på utan att agera.

Det finns flera möjligheter för regeringen att gripa in, antingen med en formell uppmaning att sluta publicera med hänvisning till nationens säkerhet eller att få en domstol att beordra ett stopp.

Storbritannien har ingen grundlagsskyddad pressfrihet. Media har ändå haft stor frihet via informella överenskommelser. Den pressfriheten debatteras intensivt i Storbritannien just nu, bland annat eftersom det i går inleddes en rättegång där åtta mediechefer står åtalade för bland annat telefonavlyssning och mutor.

Regeringen har nyligen misslyckats med att tysta Guardian. I augusti kom flera underrättelseagenter till tidningens redaktion och tvingade journalister att slå sönder sina datorer och hårddiskar med hammare. Tidningen hade förstås kopior av materialet på andra ställen i världen.