NSA-chef: Vår övervakning räddar liv

1:50 min

"Vi räddar liv här, i Europa och runtom i världen." Chefen för amerikanska underrättelsemyndigheten NSA, Keith Alexander, gick i dag till kraftigt försvar i ett brandtal inför representanthusets underrättelseutskott. Hans fokus: att NSA försvarar USA mot terrorism.

Efter rader av avslöjanden om NSA:s övervakning på amerikansk mark och ute i världen har pressen på både myndigheten och president Obama ökat. I USA har debatten om vad NSA faktiskt har spionerat på tagit fart rejält.

Samtidigt har Europa satt press efter avslöjandet att toppolitiker som Angela Merkel kan ha övervakats av USA.

NSA-chefen Keith Alexander fick därför tillsammans med flera underrättelsechefer i dag inställa sig i representanthuset i Washington.

– Vi har inte haft några stora terrorattacker i USA sedan 2001. Det handlar inte om tur, de fortsätter att försöka, sa Keith Alexander i sitt anförande.

Han sa att misstänkta terrorister har lättare att komma in i Europa och begå terrorbrott där, och noterade att fler incidenter inträffat på europeisk mark än amerikansk.

NSA-chefen Keith Alexander påpekade även att USA hjälpt till att förhindra terrordåd även i Europa.

– Vi har tvingat industrin att hjälpa oss. Vi räddar liv här, i Europa och runtom i världen. Det är på order av amerikansk domstol. Det är viktigt att komma ihåg.

Enligt NSA-chefen är det extremt få inom organisationen som har tillgång till känsliga uppgifter. Han påpekade också att övervakningsprogram kontrolleras till 100 procent.

– Vi ser de hot som riktas mot USA, vi ser vad en underrättelsetjänst förväntas se. Före elfte september hade vi inte den möjligheten att se mönstren, sa Keith Alexander.

Den amerikanska underrättelsechefen James Clapper sa att avslöjandena som Edward Snowden står bakom skadat USA:s underrättelseverksamhet. Han upprepade att övervakningen görs för att skydda nationen.

– Om vi hade en larmklocka som ringde varje gång en terrorist tog kontakt med en annan terrorist skulle allt vara mycket enklare. Men det har vi inte, sa James Clapper.

Han medgav samtidigt att myndigheten måste bli mer transparent, och bättre förklara för amerikanska medborgare hur man arbetar och varför.

– Vi välkomnar en balanserad diskussion.

Ett förslag på lagändringar har lagts fram för att ge mer översyn på USA:s övervakningsprogram.