Eskilstuna

Beatlesnostalgi i Sporthallen

8:21 min

Igår var det stor Beatlesfest i Sporthallen i Eskilstuna då flera kända svenska artister uppträdde. Det var då på dagen 50 år sedan Liverpoolgruppen uppträdde där.

En av dem som var där igår kväll var Eskilstunabon Yvonne Zetterling som också var i Sporthallen för 50 år sedan som 12-åring tillsammans med en kompis och sin storasyster.

– Det känns lite nostalgiskt faktiskt. Det enda jag minns är The Beatles. Jag kommer inte ihåg Trio med Bumba och så vidare, men Beatles kommer jag ihåg och efter det var jag Beatlesfrälst. Jag åkte på flera konserter, till Stockholm och så.

Ca 700 personer fanns i Sporthallen i Eskilstuna igår kväll för att lyssna på Niklas Strömstedt, Janne Schaffer, Lill-Babs och Trio me´ Bumba och sångerskorna Sofie Hansson och Ellen Jonsson från Eskilstuna. Men också hyllningsbandet från Liverpool, Mersey-Beatles som spelade både de tidiga 60-talshitsen och låtar från senare delen av 60-talet.

Det blev en nostalgikväll för de äldre och för de yngre en påminnelse om Beatles odödliga låtskatt. I slutet av den tre timmar långa konserten stod publiken upp och en del av den dansade både framför scenen och i publikhavet.

– Jag tänkte på det när jag gick in här med mina gitarrer att tänk om John Lennon gick precis så här över gatan med sin gitarr för exakt 50 år sedan. Det är svindlande, säger Niklas Strömstedt.

Han köpte sin första singel när han var fem år och Beatles´ musik har påverkat honom mest av alla grupper och artister.

– Det är hela min uppväxt. Det är Beatles som präglat mig mest av alla. Jag kommer ihåg att jag var med mina föräldrar i Skåne och fick köpa Please please me-singeln och den fick jag då. Det är mitt första Beatlesminne. Sedan så dreglade jag över alla skivor och hängde i skivaffärer och sparade pengar och ville köpa.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson upptäcktes redan i mitten av 50-talet och hennes karriär i början av 60-talet hade tagit fart. Hon lanserades i dåvarande Västtyskland och hon var med i TV-programmet Drop-in tillsammans med Beatles. Programmet spelades in dagen efter Beatleskonserten  i Eskilstuna och sändes i början av november 1963.

Då fick medlemmarna i Beatles hennes autograf, men hon tog inte deras vilket är ett omskrivet minne från den tiden.

– Jag älskar Beatles musik. Jag visste inte då hur stora de var. Det var därför jag fick skriva autograf åt dem och inte bad om deras. Hade jag vetat detta så hade jag tagit autografer av dem alla. Det är många som frågat, varför var du så dum? Hur kunde du låta bli? Jag viste ju inte, men det var först när jag kom tillbaka till Tyskland där jag jobbade mycket då    när man plötsligt ser att det är Beatles överallt. Musiken är så bra, den når fram, den når dig i hjärtat.

Gitarristen Janne Schaffer har påverkats av många artister och grupper från 50- och 60-talen och han nämner Beatles som ett av de band som influerat honom.

– Jag såg Beatles för 50 år sedan. Två gånger. Den ena gången var på Nalen när det blev en fantastisk kväll när en massa förband skulle spela och Beatles kom aldrig till start. De gick omkring där. Jag fick aldrig höra dem, men jag fick se dem. Året efter såg jag dem på Johanneshov. Det var kul.

Även för Janne Schaffer var det singeln Please please me som gjorde att han fick upp ögonen för Liverpoolgruppen.

– Det var den första låten jag hörde och då spelade jag med ett band som hette Sleepstones och vi spelade med en annan Liverpoolgrupp som hette The Fourmost. Paul McCartney och John Lennon hade skrivit en låt till dem som hette Hello, little girl och lyssnar man till den kan man tänka sig att Beatles kunde ha gjort den lika väl som The Fourmost. De fick en hit med den och vi fick spela med dem.

Det var en explosion av engelsk och amerikansk musik på 60-talet, berättar Janne Schaffer och han lyssnade på det mesta, som The Beatles.

– Jag hörde dem väldigt mycket på 60-talet. Jag hörde mycket på ett annat band som hette Yardbirds. Jag såg The Doors i konserthuset. Vi var förband med The Sleepstones 1967 på Gyllene Cirkeln på Sveavägen och då var vi förband till ett engelskt band som inte hade med sig sina instrument. De fick låna våra förstärkare och trummor. Det var Pink Floyd. Det var en explosion av musik under hela 60-talet. Man tog otroligt mycket intryck. Beatles betydde en stor del. De har betytt mest av alla band på 60-talet. Sedan tog man till sig det på 70-talet. Sedan hamnade jag i studiosvängen och fick spela med de svenska artisterna, Ted Gärdestad hade lyssnat mycket på Beatles och Abba. Beatles var grundplåten i den moderna popen och sedan har man utvecklat det på många sätt. De har betytt oerhört mycket.

Vad har du för minnen från Beatles och 60-talet? Kommentera gärna!