Jönköping

Tar strid för bättre lekplats "Finns i princip inget kvar"

1:43 min

"Områden med få barn får nybyggda lekplatser med mer barnrika områden får sin lekplats nerrustad." Det menar kritiska röster i Jönköping som vill att kommunen ändrar sin prioritering.

Nu höjs det kritiska röster för hur kommun prioriterar lekplatser i Jönköping. Elisabeth Hedfors är vice ordförande i villaföreningen i Kättilstorp och hon har sett hur deras lekplats har blivit mindre och mindre.

– Eftersom det i princip inte blev något kvar, förutom för riktigt små barn, av vår lekplats så känner vi verkligen behovet här. Det vi ser är att barnen cyklar härifrån. Det är inte alls bra att barnen inte finns på området, säger Elisabeth Hedfors.

2009 gick Jönköpings kommun igenom alla sina lekplatser och de kom fram till att lekplatsen i Kättilstorp behövde en upprustning. Först kom kommunen med en plan för att rusta upp lekplatsen med begagnade delar från andra, nedlagda, platser. Det var något som villaföreningen tyckte var en bra plan. Men senare strök kommunen allt i planen och nu återstår bara en liten klätterställning för riktigt små barn samt två gungor. Detta förvånade villaföreningen.

– Vi kan inte se att det finns en logik i hur man planerar och prioriterar upprustning eller nybyggnation av lekplatser.

Daniel Håkansson jobbar som avdelningschef på tekniska kontoret på Jönköpings kommun. 

– När det gäller befintliga lekplatser så avvaktar vi den utredning som ska vara klar i februari 2014. Innan dess görs inga stora förändringar eller satsningar. 

Utredningen  som Daniel Håkansson pratar om är en utredning som tekniska nämnden ska göra över hur lekplatsstrukturen ska se ut i hela Jönköpings kommun och först när den är klar kan villaföreningen i Kättilstorp veta säkert vad som kommer att hända med deras lekplats. 

– Vi hoppas naturligtvis att vårt område, med så många barn, ska prioriteras för vi behöver det här för barnen för att de ska ha en trygg plats efter skolan, på kvällar och på lov. Vi förväntar oss att det inom ett år finns en bra lekplats här, säger Elisabeth Hedfors.

Jonatan Nilsson
jonatan.nilsson@sverigesradio.se