P4 Eftermiddag

Begravningsbyrån dödar dig på Facebook

4:50 min

Vi lever numera en allt större del av våra liv på olika sociala medier, och när vi dör kan det vara svårt för anhöriga att avsluta våra konton på exempelvis Facebook. Men nu ska begravningsbyråer hjälpa oss att begrava även vårt sociala nätliv.

De flesta av oss är idag medlemmar i alla typer av sociala medier och vet att det kan vara svårt att till och med hålla koll på sina egna lösenord.

Så när någon dör är det sällan anhöriga kan komma åt den avlidnes konton och därför finns det många konton som tillhör person som inte längre är i livet.

Men nu kommer snart lösningen på det problemet, för snart kan många begravningsbyråer hjälpa till med detta.

Paul Axelsson jobbar på Vätterbygdens begravningsbyrå och han ser att behovet finns.

– Det ökar. Det kommer en generation som är vana vid att jobba med Facebook och Twitter, de lever i den cyberrymden säger Paul Axelsson.

Begravningsbyråerna får allt oftare frågan om vad man som anhörig kan göra med den avlidnes konton på olika sociala medier, för det är nämligen sällan som de anhöriga kan lösenorden till Facebook eller Twitter. Därför flyter det runt många konton som tillhör personer som inte längre är i livet.

Det verkar vara få som tänkt på vad de vill ska hända med deras konton på sociala medier när de dör och när de väl har tänkt går önskemålen isär.

Men nu kommer lösningen på de här problemen, från och med den 1 november kommer alla begravningsbyråer som är med i Sveriges begravningsbyråers förbund, SBF, kunna erbjuda en ny tjänst - nämligen att antingen släcka ner den avlidnes konton, eller ge de anhöriga kontrollen över dem. Det gäller de fyra största sociala medierna; Facebook, Twitter, Instagram och Linkedin.

– Vi känner att behovet har ökat dramatiskt, vi kan nog säga bara under det senaste året. Vi får förfrågningar och vi har många anhöriga som själva försöker få kontona avslutade. Det här är inte helt enkelt så vi kände det som en naturlig del i vårt arbete, säger Ulf Lernéus från SBF.

Hannes Ewehag
hannes.evehag@sverigesradio.se