Recept: Pasta Bolognese

Lök, morot och stjälkselleri är alltid basen i en riktigt god köttfärssås. Tillsammans med tomater och lång tillagningstid får du en riktigt smakrik sås. Jag brukar använda förhållandet 2+1+1. Det vill säga högen med gul lök blir större än de andra två. Blandningen kallas sofritto och används som bas i buljonger, risotto, grytor och soppor. Sofritton ska tillagas på låg värme och låt det gärna ta lite tid så att löken hinner svettas ordentligt. Just de här tre ingredienserna ger mycket arom och ger en extra dimension åt rätten.

4–6 portioner

3–4 msk olivolja

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 stjälkar bladselleri

1 medelstor morot

2–3 msk tomatpuré, gärna mixade smakneutrala soltorkade tomater, uppblötta i vatten

500 g ekologisk nötfärs

2 tsk salt och nymald svartpeppar

1–2 dl vitt vin, funkar även med rött

2 burkar krossade eller passerade tomater

1–2 tsk torkad oregano

2 lagerblad

Valfritt: 1–2 tsk socker, beroende på syran i tomaterna

Parmesanost, riven

Börja med skala och hacka lök och vitlök riktigt fint. Fortsätt sedan med selleri och morot.

Häll oljan i en tjockbottnad kastrull. Låt sofritton småputtra i oljan utan att ta färg, i minst 10 minuter. Tillsätt tomatpurén, blanda med grönsakerna. Rör ner färsen och låt den få lite färg. Köttet ska inte kokas utan brynas. Salta och peppra. Häll i vinet och låt det koka in nästan helt. Tillsätt sedan krossade eller passerade tomater, oregano och lagerblad. Låt köttfärssåsen puttra på svag värme i upp en timme utan lock. Mycket av vätskan har då kokat in. Späd gärna med lite kalvfond om du tycker att såsen blivit för torr. Smaka av med salt, peppar och eventuellt en nypa socker.

Servera med tagliatelle eller spagetti och riven parmesanost.