
Svält i Syrien riskerar förvärras
I Syrien varnas för omfattande svält i belägrade områden.
I flera av de belägrade Damaskusförorterna har barn redan dött av undernäring, och inför vintern väntas situationen bli ännu allvarligare.
Rima Kamal, talesperson för Internationella Röda Korset i Damaskus, bekräftar att situationen är akut.
– Vi nås av hjärtskärande rapporter av barn som svälter, vi får del av hemska bilder som visar detta och det har handlat om flertalet fall. De flesta av dessa områden är omringade av armén och kontrollerade av oppositionen – mat och förnödenheter når inte fram dit. Det finns tusentals civila i dessa områden, säger Rima Kamal.
Bara några kilometer från centrala Damaskus svälter människor till döds. Bilder på utmärglade barnkroppar, undernärda och sjuka når oss via kanaler på internet.
Det är olika rebellgrupper som håller områdena och vägrar att släppa greppet, det är regimens styrkor som omringar förorterna och stoppar flyktingar från att komma ut och hjälp från att komma in.
Rima Kamal berättar att Internationella Röda Korset ansökt hos de Syriska myndigheterna 17 gånger det senaste året för att få tillträde till de belägrade förorterna. Varje gång har det blivit nej. Ingen annan hjälp kommer heller fram.
Det finns inga mediciner, det finns inte heller någon mat. Situationen är så allvarlig att imamer i området utfärdat ett islamskt tillstånd, en fatwa, om att det är tillåtet att äta djur som annars anses olämpliga som föda, som till exempel hundar och katter.
Lagret av förnödenheter har sinat och många människors hem är förstörda. Vintermånaderna kommer att bli en hård prövning som många inte kommer att överleva.
– Det är en katastrof, fem miljoner människor har blivit bortdrivna från sina hem, så att prata om hur vintern kommer att bli går inte ens att begripa för flertalet av oss, säger Rima Kamal.
Flera hjälporganisationer har tidigare kritiserat att omvärlden inte lyckats övertyga regimen och rebellerna att släppa fram hjälpsändningar till lidande civila – medan vapeninspektörer fått i det närmaste fritt tillträde till samma områden.
För ett av de största problemen är att varken regimen eller oppositionen visat sig särskilt intresserade av att underlätta för hjälp att komma fram till civila i nöd. Hjälpen har blivit politiserad säger Rima Kamal, regimen vill bara hjälpa sina anhängare och oppositionen sina. Där måste omvärlden ryta till.
– Jag tycker att regeringar borde utöva fler påtryckningar på både regimen och oppositionen att ge hjälporganisationer möjlighet att operera. Jag tror inte det är brist på resurser och medel utan snarare brist på vilja från de stridande parterna att låta biståndet komma fram.