BORÅS

"Hammarskjöld blev mördad - regeringen lägger locket på"

2:15 min

Kongoveteranen Glenn Altsten från Borås och förre ärkebiskopen K.G. Hammar kritiserar den svenska regeringen för att inte bry sig om nya uppgifter om FN-chefen Dag Hammarskjölds död 1961.

Kongoveteranen Glenn Altsten från Borås är i dag lite drygt sjuttio år gammal och har levt större delen av sitt vuxna liv med frågan vad som verkligen hände hans högste chef när denne omkom i Ndola i Zambia 1961: det vill säga FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld.

En ny oberoende internationell juristutredning som presenterades för en månad sedan antyder att Dag Hammarskjöld inte dog i en olycka, utan i ett attentat.

Glenn Altsten anser att den svenska regeringen borde driva på för att få stormakterna att berätta vad de vet:

– De verkar inte visa något som helst intresse för detta. Det verkar inte som om de med ett ord stött eller kommenterat den här kommissionen som lagt fram utredningen. Och som gammal FN-soldat blir jag minst sagt förbannad på den svenska regeringen. Det var trots allt vår högste chef som blev dödad.

Ända sedan Dag Hammarskjöld omkom har det hetat att det var i en flygolycka, senast i början på nittiotalet slog en svensk utredning fast att så var fallet.

Men Glenn Altsten tillhör en växande och alltmer högljudd skara som tvivlar och tror att planet blev beskjutet och att FN:s generalsekreterare därmed blev mördad.

NSA kan veta vad som hände

En av de andra tvivlarna är förre ärkesbiskopen KG Hammar som är en av initiativtagarna bakom den juristkommission som i mitten på september i år lämnade över en rapport till FN om Dag Hammarskölds död och då uppmanade FN att sätta press på bland annat USA att lägga korten på bordet.

Enligt juristkommissionens rapport ska nämligen den amerikanska underrättelseorganisationen NSA, som nyligen blivit beskylld för att ha avlyssnat Tysklands förbundskansler Angela Merkel, ha bekräftat för juristkommissionen att de har betydelsefull information om Dag Hammarskölds död men vägrat lämna ut den.

KG Hammar anser att den svenska regeringen borde driva på för att få fram information men att den är passiv:

– Det är inte för sent för svensk utrikesförvaltning att ta ett initiativ i frågan och visa sitt intresse för att den historiska sanningen kring Dag Hammarskjölds död blir offentlig.

Hedrade Hammarskjöld

För ett år sen var Glenn Altsten och ett tjugotal andra kongoveteraner tillbaka i Kongo, och passade då på att besöka den plats i Zambia där FN:s DC6:a med Dag Hammarsjiöld bland passagerarna störtade:

– Ett av huvudsyftena med vår resa var att besöka minnesplatsen i Ndola i Zambia och avtäcka en minnesplatta vid nedslagsplatsen där han störtade. Det var ett väldigt gripande och högtidligt inslag i vår resa. Man kände det ända in i hjärtat detta.

Ikväll håller Glenn Altsten ett föredrag på regementets kamratförening i Borås om sin tid i Kongo och Dag Hammarskjölds död.

UD omprövar inte

Utrikesminister Carl Bildt meddelar i ett skriftligt uttalande via sin pressekreterare att regeringen inte tänker ompröva slutsatserna i den utredning den dåvarande regeringen tillsatte 1992:

"Den svenska regeringen lät 1992-1993 genomföra en utredning av Dag Hammarskjölds omkommande. Utredningen kom fram till att det var en olyckshändelse som ledde till att planet med Hammarskjöld störtade. Sverige har i nuläget inte anledning att ompröva denna officiella utredning, inte heller i ljuset av den rapport från en juristkommission som Hammar refererar till", står det i uttalandet.

Det fortsätter:

"UD har lagt fram alla dokument i vår besittning i ärendet. UD vill inte spekulera i eventuell dokumentation från andra länder. När det gäller kraven på en ny FN-utredning, som juristkommissionen föreslår, kommer Sverige att avvakta hur man i FN-sekretariatet och i medlemskretsen bedömer möjligheten till ytterligare klarlägganden."

Reporter Marcus Ålsnäs
marcus.alsnas@sr.se

Webb Niclas Odengård
niclas.odengard@sr.se