Konsumentverket kritiserar dolda fel-försäkringar

1:49 min

Så kallade dolda fel-försäkringar för småhus kritiseras nu hårt av Konsumentverket. Försäkringarna har många undantag och marknadsförs vilseledande enligt verket.

Fredrik van Mameren i Alingsås gjorde ett husköp han fick ångra.

– Det hade runnit fukt ner i alla väggarna från taket. Vi fick klä av all panel på hela huset. Sen fick vi riva av hela taket. Vi fick såga ner hela ovanvåningen, säger han.

Enligt Fredrik van Mameren avrådde mäklaren till besiktning.

Renoveringen tog ett halvår. När allt var klart ville familjen inte bo kvar i problemhuset, utan sålde med 700 000 kronor i förlust.

Säljaren hade en dolda fel-försäkring, en försäkring som ska falla ut om köpare hittar fel på huset efter köpet. Och det borde ju vara bra för båda parter. Men så var det inte, säger Fredrik van Mameren. 

– Jag tycker att den dolda fel-försäkringen lurar in köparen. Det finns ingen trygghet i det över huvud taget, säger han.

Det här är något som Konsumentverket är väl bekant med. Dolda fel-försäkringar täcker inte en lång rad saker, säger Camilla Tellås, jurist på konsumentverket

– Väldigt ofta är det undantag för ja, skorsten, el, vattnets kvalitet, vattenledningssystem, värme, vatten, radon, asbest. Så det är ju ganska omfattande undantag, säger hon.

Med så många undantag måste reklamen bli mycket tydligare, anser verket. Nu har Konsumentverket börjat granska de här försäkringarna och skrivit till en rad försäkringsbolag och fastighetsförmedlare och sagt det rör sig om vilseledande marknadsföring.

Anticimex och Chubb är störst i branschen. De säljer tillsammans cirka 16 000 försäkringar om året.

Enligt Chubb ersätts ändå cirka 300 av ungefär 1000 försäkringskrav  varje år.

Lärdomen Fredrik van Mameren tagit till sig: Låt dig inte lugnas av att säljaren har en dolda fel-försäkring.

– För att inte någon annan familj runt om i Sverige någonstans  ska behöva uppleva det vi upplevt så tycker jag att det är en ganska bra inrådan, säger han.

Jonas Fredén

jonas.freden@sverigesradio.se