
Svensk före detta imam smugglar vapen till Syrien
En tidigare imam vid en av Sveriges större moskéer, har sedan ett och ett halvt år smugglat stora mängder vapen till rebellerna i Syrien. Det kan Ekot avslöja i dag.
Den svenske mannen är, enligt Ekots källor, en av de viktigaste personerna för att förse rebellerna med vapen.
Ända sedan kriget i Syrien började för över två år sedan, så har tillgången till vapen varit en central fråga för rebellerna. I kampen mot Bashar al-Assads välutrustade armé är behovet av militär utrustning stort.
Ett klipp från nätet, visar syriska rebeller som skjuter med raketgevär. Det är bland annat till de här rebellerna den svenska mannen smugglat vapen.
Mannen heter Haytham Rahmeh och kommer från Syrien. Ekot kan i dag avslöja att han är en av de viktigaste personerna för att förse rebellerna med vapen.
Under flera år var Haytham Rahmeh huvudimam i Stockholms moské på Medborgarplatsen. Han har också varit ordförande i en europeisk organisation för imamer. Men sedan ungefär ett och ett halvt år tillbaka ägnar han sig i stället åt den syriska oppositionen och åt vapensmuggling, enligt Ekots källor som finns både i Sverige och utomlands.
Cambridgeforskaren Raphaël Lefèvre har intervjuat svensken om vapenhandeln. Vi får tag på Raphaël Lefèvre på en flygplats. Ljudet är dåligt men han säger att Haytham Rahmhe varit öppen med att han skickar vapen till Syrien, särskilt till Homs.
– Han var väldigt öppen med det han gör i form av att försöka få in vapen till Syrien och särskilt till området kring Homs, säger Raphaël Lefèvre.
Raphaël Lefèvre har också skrivit om Haytham Rahmeh och hans organisations vapentransporter i en rapport.
Organisationen, Commission For Civilians Protection, har lagt upp hundratals klipp med stridande rebeller på sin Youtube-kanal.
Haytham Rahmeh organiserar affärerna. Han ser till att vapen köps upp och hämtas framför allt i Libyen men också i europeiska länder som Bosnien. Sedan fraktas de vidare till Turkiet med båt eller flyg och körs sedan över gränsen där rebellerna tar emot.
Enligt Thomas Tjäder, säkerhetspolitisk expert på ISP, Inspektionen för strategiska produkter, myndigheten för kontroll av vapenexport, är vapensmuggling till Syrien ett brott mot krigsmateriellagen och kan ge upp till fyra års fängelse.
I det här fallet gäller det en svensk medborgare men det räcker faktiskt att det är någon som är skriven här för att det ska vara ett brott i Sverige. Att vapnen aldrig passerar Sverige, spelar ingen roll, säger Thomas Tjäder.
– En som är bosatt i Sverige eller stadigvarande vistas här får inte heller förmedla försvarsmateriel som befinner sig utomlands utan att ha tillstånd från oss, så det är också förbjudet, säger han.
Vi har under en och en halv veckas tid sökt Haytham Rahmeh på alla tänkbara sätt och tider men inte fått tag på honom. Däremot träffar vi ledaren för hans organisation: Nazir Hakim.
Han bekräftar att Haytham Rahmeh reser runt i världen och samlar in pengar till organisationen och faktiskt också att pengarna delvis går till att köpa vapen. Men enligt Hakim köps vapnen av regimen inne i Syrien, inte från Libyen. Därifrån köper man andra saker menar han:
– Vi har köpt två skeppslaster med barnmjölk från Libyen, säger han.
Nazir Hakim säger att det stämmer att organisationen Commission For Civilians Protection fraktar varor ifrån Libyen, men det handlar om mjölk, inte vapen. Anledningen är att det är olagligt att smuggla vapen, säger han.
Men Ekots många källor, i Sverige och i andra länder, också centralt placerade i Nazir Hakims och Haytham Rahmehs egen organisation, hävdar i stället att det är just vapen de fraktar. Cambridgeforskaren Raphaël Lefèvre, säger att det är ingen hemlighet. Många kan bekräfta det här:
– Det är ingen hemlighet att den här gruppen skickar vapen till Syrien!