Syrisk kemvapenutrustning förstörd

1:11 min

Syrien har förstört sin utrustning för att producera kemvapen, enligt antikemvapenorganisationen OPCW.

– Syrien har slutfört produktionen av kemiska vapen, säger en källa på OPCW, som vill vara anonym.

All produktionsutrustning på de 23 kemvapenanläggningar som Syrien sagt finns i landet har förstörts, enligt ett dokument som nyhetsbyrån Reuters tagit del av. Det ska inte längre vara möjligt att blanda kemiska medel med ammunition och granater.

"OPCW har försäkrat sig om och sett hur utrustning vid samtliga anläggningar har förstörts", står det i dokumentet, enligt Reuters.

Sedan kemvapenattacken i augusti har vapeninspektörer, men svenske Åke Sellström i spetsen, besökt 21 av anläggningarna.

De två andra har varit för farliga att besöka, men utrustningen ska ha flyttats till andra platser och där inspekterats.

Syrien hade till första november på sig att förstöra utrustningen, annars hotade bland annat USA med ett militärt ingripande.

Det var i augusti som oppositionen och västmakter anklagade regeringen för att ligga bakom den kemattack som dödade 1 429 personer i Damaskus. Regeringen förnekar attacken.

Det finns fortfarande 1 000 ton kemiska medel kvar, bland annat senapsgas och nervgiftet sarin, men landet ska vara helt fritt från kemiska vapen till sommaren, annars ska FN:s säkerhetsråd besluta om konsekvenser.