P4 Morgon

Så löser du konflikten med grannen

12 min

Alla har inte grannar som vattnar blommorna och ger katten mat när vi är borta. Många av oss irriterar sig istället på något grannen gör. Konflikthanteraren Henrik Josefsson ger dig bästa råden för att lösa gnabbet med grannen.

Stör du dig på ludd i torktumlaren eller tidig gräsklippning på söndagsmorgnarna? Eller kanske kan du och grannen inte komma överens om hur staketet som delar era tomter ska se ut? Konflikthanteraren Henrik Josefsson menar att du kommer långt med kommunikation.

– Var konkret och berätta varför du vill att grannen ska göra på ett speciellt sätt. Att du vill att de ska sänka ljudet för att du ska sova tex, säger Henrik.

Att vänta på att gå till grannen när du hunnit bli arg eller skriva sarkastiska lappar är däremot ingen bra idé. När du knackat på sent på kvällen iförd pyjamas är det kanske inte heller den bästa tiden att ta ett långt samtal, utan be dem vara tysta och gå dit igen dagen efter.

– Då kan båda ta upp sina behov. Du kan säga att du också är uppe länge på fredagar och att det då är mer okej med högt ljud än när du behöver sova tidigt en onsdag. Då kan man bygga empati och få personen att förstår att de kan hjälpa dig, säger Henrik Josefsson.