Karlskrona

S vill införa läxfritt i Karlskrona

1:38 min

Eleverna i Karlskrona kan slippa hemläxor. Det blir verklighet om Socialdemokraterna vinner valet i kommunen. De menar att det är orättvist med hemläxor, eftersom en del barn kan få mycket bättre hjälp med skolarbetet hemma än andra.

– Det är ju så att vi har olika förutsättningar att göra läxor hemma och olika möjligheter att få hjälp, säger Catarina Holmberg som är socialdemokratiskt oppositionsråd.

Hon märker skillnad på sin sons skoluppgifter jämfört med när hon var liten.

– Jag har ingen aning om hur de ställer upp tal idag. Bara det visar ju på vikten av att kunna göra läxorna i skolan med pedagogiskt stöd, säger Catarina Holmberg.

Pedagoger ska hjälpa med läxor i skolan
En del skolor jobbar redan så att skolbarnen ska slippa att ta hem läxor och istället ha möjlighet att göra dem i skolan. Och det finns många olika sätt hur skolorna kan jobba säger Catarina Holmberg.

– Det är ju upp till varje skola att planera det. Idag finns ju Rosenholmsskolan där man jobbat läxfritt under en längre tid, och där man får hjälp i samband med skolan, och där pedagogerna kan stanna kvar lite längre. De elever som känner att de behöver hjälp kan få den hjälpen.

Hon föreslår bland annat att man skulle kunna lägga in läxhjälps-timmar i schema.

– Och många som använder digitala hjälpmedel gör så att man ska titta på en studie eller en liten film innan man kommer till lektionen, så läxan blir istället förebyggande.

Inte dyrare
Vad det skulle komma att kosta säger Catarina Holmberg är upp till tjänstemännen att ta reda på.

– De gjorde en utredning på det här i samband med att vi la våra motioner, och det visade inte på att det skulle kosta något extra.