Polisen utreder inte vapensmuggling till Syrien

1:55 min

Trots att Haytham Rahmeh varit öppen med sin vapensmuggling till rebellerna i Syrien är han inte föremål för någon polisutredning.

– Den uppgift jag har är att Rikskrim inte har någon utredning i frågan, säger Åsa Wallentin, pressekreterare hos Rikskriminalpolisen.

Att som svensk smuggla vapen från till exempel Libyen till Syrien är ett brott mot krigsmateriellagen och kan ge upp till fyra års fängelse.

Den före detta imamen i Stockholmsmoskén Haytham Rahmeh har i vissa sammanhang pratat öppet om att han fraktar vapen den rutten men han verkar alltså inte ha polisen efter sig.

Flera av varandra oberoende källor inom den syriska oppositionen säger att svenska säkerhetspolisen vet vad Haytham Rahmeh ägnar sig åt.

– Vi uttalar oss ytterst sällan om nåt som eventuellt skulle kunna beröra vår operativa verksamhet, säger Fredrik Milder, pressekreterare hos Säpo.

Och vad säger du om den här specifika mannen och hans vapensmuggling?

– Vi uttalar oss ytterst sällan om enskilda personer eller specifika ärenden.

Och vad säger du om den här personen, vill du uttala dig om honom?

– Vi uttalar oss ytterst sällan om enskilda personer.

Svensken har de senaste ett och ett halvt åren ägnat sig åt att förse rebeller i Syrien med vapen. Vapnen köper hans organisation framförallt i Libyen men också i Europa.

Grupperna han skickar till måste vara lojala med hans organisation Commission for civilians protection som står Muslimska brödraskapet nära. Lojalitetskravet har gjort vissa oppositionella missnöjda.

På ett kafé i den turkiska staden Antakya träffar vi advokaten Ahmed al-Ashter, han har precis kommit från staden Homs, där han jobbar humanitärt för oppositionen. Han menar att oppositionen behöver vapen men ändå är inte Commission for civilians protection bra för Syrien, menar han.

– De jobbar inte för revolutionen utan bara för egna lojaliteter. Vi däremot jobbar för revolutionen, inte för särskilda grupper, säger Ahmed al-Ashter.  

Carolina Jemsby

carolina.jemsby@sverigesradio.se

Kajsa Norell

kajsa.norell@sverigesradio.se