JOBB

Kläder av hampa kan utveckla Dalarna

1:23 min

Att odla och förädla hampa var ett av förslagen som presenterades när Länsstyrelsen bjöd in människor med nya idéer som ska utveckla Dalarna och rädda landsbygden.

Länsstyrelsen Dalarna har bett Dalarnas invånare om hållbara idéer som kan skapa jobb och lönsamhet för länets landsbygd.

Kommersiell drift av biogas, tuffare lansering av lokal mat, naturpark i Kläppen, samverkan mellan bönder med naturbetesdjur var några av förslagen.
Mycket handlade om vikten av samverkan och tuffare marknadsföring.

Kent Vikström berättade om hur idén om kläder tillverkade av hampa kom till.

– Som skräddare på Dalateatern skulle jag ta fram kläder till en föreställning om Fet-Mats. Vi hade tillgång till hampa och provade att använda det. Kläderna är hållbara och hampa är ett utmärkt alternativ till bomull, berättar han.

Det finns bönder som är intresserade av att odla hampa och en stor poäng är att den inte kräver bekämpningsmedel, den innhåller små små mängder av eget gift. Men det handlar inte om den narkotikaklassade hampan utan om tillåten industrihampa.

Hampan har flera användningsområden än kläder. Den kan användas till kosmetika, som matolja, bränsle och inrednings i bilarn

Lena-Maria Busk
lena-maria.busk@sverigesradio.se