Glada Hudik väljer alternativa Nobelpristagare

5:21 min

På Glada Hudikgymnasiet i Hudiksvall har sistaårselverna fått ta fram nio stycken alternativa Nobelpristagare.

– Det var hur stort som helst att bara att få komma in på Svenska Akademin. Jag var helt mållös, säger eleven Kajsa Östberg.

Vem fick Nobelpriset i litteratur 2013? Alice Munro, kanske du svarar. Och det är givetvis rätt svar. Men vad många kanske inte vet är att det finns en annan sida av Alfred Nobels klassiska mynt.

På Glada Hudikgymnasiet i Hudiksvall har nämligen sistaårselverna fått ta fram nio stycken alternativa pristagare.

Nu har deras pristagare blivit bok, och presenterats för Svenska Akademin. På Akademins traditionella veckomöte, som ägde rum i dag, är den här boken en av punkterna som tas upp, något som Kajsa Östberg, som gick ut från Glada Hudikgymnasiet i somras, tyckte var spännande.

– Det var hur stort som helst att bara att få komma in på Svenska Akademin. Det var jätteäftigt att få träffa Odd Zschiedrich och Peter Englund. Jag var helt mållös. Bara att lyssna på historierna och hur det funkar där var riktigt häftigt.

Själv utnämnde Kajsa Östberg Jane Austen som sin egen Nobelpristagare när hon studerade litteratur under sitt sista år på gymnasiet.

– Hon var en av de mest betydande för kvinnorna under den tiden. Den första kvinnan som levde på sin penna och skrev om samhällsstrukturer i form av kärleksböcker.

Eleverna fick utgå från sina egna läserfarenheter när de gjorde sina val, berättar Clas Falk, lärare på Glada Hudikgymnasiet.

– Ett konkret kriterie var att författaren skulle vara någon som betytt väldigt mycket för eleverna i deras egna läsupplevelser. Någonting som de går tillbaka till om och om igen, och kommer ihåg att det stärkte dem när de läste böckerna.