Gestapochef begravd på judisk begravningsplats

1:38 min

En av de tyska nazisternas mest inflytelserika personer, den fruktade hemliga polisen Gestapos chef Heinrich Müller, begravdes på en judisk begravningsplats i Berlin efter krigsslutet.

Det visar nya dokument som den tyska tidningen Bild-Zeitung publicerar i dag. Müllers öde har länge varit okänt för tyska myndigheter, och de nya uppgifterna väcker upprördhet bland tyska judar.

Heinrich Müller var som gestapochef i Nazityskland en av de huvudansvariga för förintelsen, i vilken omkring 6 miljoner judar mördades.

Efter krigsslutet har dock Mullers öde varit höljt i dunkel. Tyska myndigheter har bland annat misstänkt att han ska ha överlevt slutstriden om Berlin och sedan lyckats fly.

Men enligt nya dokument, som publiceras i Bild-Zeitung i dag, dog Müller i Berlin under de sista krigsdagarna våren 1945 – och begravdes häpnadsväckande nog i en massgrav på en judisk begravningsplats mitt i Berlin.

Att Muller begravdes just på den judiska begravningsplatsen styrks i ett dokument från dåtidens folkbokföringsmyndighet i stadsdelen Mitte i Berlin. Dokument som professor Hans Tuschel, chef för den stiftelsen Gedenkstätte Deutscher Widerstand som arbetar för att dokumentera den tyska inhemska motståndsrörelsen, hittat i sin forskning.

Enlig Tuschel är det ställt bortom allt tvivel att Müllers kvarlevor än i dag finns i jorden på den judiska begravningsplatsen i centrala Berlin. Ett faktum som upprör ordförande i det tyska judiska centralrådet Dieter Graumann. Han tycker att det är oehört smaklöst att en av de mest sadistiska nazisterna är begravd på en judisk begravningsplats.

– Minnet av offren för förintelsen trampas på, säger Dieter Graumann till Bild-Zeitung.

På samma begravningsplats i Berlin finns vilar också den viktige judiske filosofen Moses Mendelsohn, och i anslutning till platsen finns i dag en minnesmonument över det ålderdomshem i närheten där nazisterna samlade ihop tusentals judar i väntan på deportation till dödslägren.