Hip hop-sidan Whoa går i graven

2:33 min

Efter tretton års tid går Sveriges största hip hop-community Whoa snart i graven. Sedan starten omkring millennieskiftet har communityt varit en plattform där rappare och producenter lagt ut sin musik gratis till fansen, och där hip hop-intresserade har mötts för att diskutera och lära känna varandra.

En av alla artister som har sidan att tacka för mycket är rapparen Cleo.

- Whoa var det först offentliga stället där jag la upp en låt. Först gången andra än kompisarna hörde ens låtar, säger hon.

När Cleo, eller Nathalie Missaoui som hon heter, gick med i Whoa 2002 fick hon vänja sig vid kritik från folk hon inte kände. Ibland kom de rena personpåhoppen som anonymiteten på internet ofta för med sig. Men oftast har det varit just en orädd och ärlig kritik.

- Det har varit ganska jobbigt att vara med där och det har varit jävligt fett. För det är där man har lärt sig allting om hur det funkar, säger Cleo.

I dagsläget har Whoa nästan 61 000 aktiva medlemmar, och varje vecka går omkring 30 000 unika besökare in på sidan. Efter att ha varit en mötesplats och en plats för artister att lägga ut sin musik gratis tillkom så småningom också en redaktionell del med artiklar om musik. Mohammed Ali, Stor och Labyrint hör till de svenska artisterna och grupperna som, åtminstone delvis, nåt ut till fansen genom Whoa.

I förra veckan berättade personerna bakom Whoa att sidan lägger ner från och med nyår.

- Dels är det väldigt tidskrävande att driva en sån här sida. Vi som driver sidan har hängt med länge, jag har varit med i 13 år. Det har varit svårt att hitta en återväxt också med yngre som brinner för kulturen och vill driva sidan vidare, säger Martin Lindgren, redaktör och webmaster på Whoa.

Men det där med återväxten kan tyckas konstigt, för så stor som svensk hip hop är idag har den aldrig varit. Samtidigt finns nu ett helt annat utbud av uppladdningstjänster för musik, hip hop-bloggar, möten på andra sociala medier och inte minst radioprogrammet "En kärleksattack på svenska hip hop" i Sveriges Radios Stockholmskanal Metropol.

Men Cleo hoppas ändå att den puck som Whoaredaktionen släpper vid nyår ska plockas upp av någon annan. För Whoa, menar hon, fyller en allt för stor funktion för att inte ersättas av någonting nytt.

- Om man är ung och börjar hålla på med musik är det här det första steget för att nå ut med sin musik. Nu finns Facebook, Sound Cloud, Myspace men Whoa är en platform där det bara är hip hop. Jag hoppas att någon annan med någon form av nytändning känner att vi måste dra igång nånting, säger Cleo.