Svensken Haytham Rahmeh har startat en grupp med soldater i Syrien

Den här gruppen har ungefär 2000 soldater. De slåss mot Syriens president Bashar al-Assad. Ibland samarbetar de också med terroristgruppen al-Qaida.

År 2011 startade ett uppror mot Syriens president Bashar al-Assad.

Redan igår kunde vi berätta att Haytham Rahmeh samlar in pengar åt upprorsmännen. Pengarna har han sedan använt för att köpa vapen till upprorsmännen och att köpa mat åt syriska flyktingar.

Det här har två reportrar på Ekot tagit reda på. De har också fått veta att Haytham Rahmeh var med och startade en milisgrupp i Syrien. De har ungefär 2000 soldater och bra vapen.

Gruppen slåss för sin religion
Den här gruppen vill att Syrien ska styras av en politik som hämtar tankar och idéer från från den muslimska religionen. Ekots reportrar säger att gruppen har en gammaldags tolkning av islam, men att de inte är så extrema.

Däremot har svenskens soldater ibland samarbetat med mer extrema islamister som till exempel al-Qaida. 

Haytham Rahmeh är född i Syrien
Han är uppvuxen i den syriska staden Homs, 
men har bott länge i Sverige och är svensk medborgare.

Haytham Rahmeh är imam, alltså muslimsk präst. Fram till våren 2012 var han chef för den stora moskén på Södermalm i Stockholm.

Vapenaffärerna kan vara olagliga
Enligt svensk lag är det förbjudet att sälja eller ge bort vapen till utländska krig. Därför kräver nu Beatrice Ask i regeringen att polisen undersöker vad Haytham Rahmeh har gjort.