Allhelgonahelgen

Fler vill ha personliga gravar på kyrkogården

1:49 min

Allhelgonahelgen är en helg att minnas de som gått bort, något som många gör genom att besöka graven. Traditionellt sett har graven smyckats med en blomma eller krans, men de senaste åren har det förändrats, idag har hälsningarna blivit allt mer personliga.

– Här har vi barngravar, här ser du den till höger som också är formad som en nalle, säger Niclas Sjöberg som är kyrkogårdschef i Skövdes kyrkliga samfund.

Nallar och skyltar
Han visar runt på Sankta Birgitta kyrkogård och på de två gravstenarna ligger några leksaksbilar. På graven har någon lämnat gosedjursnallar och flera skyltar med texter som “Saknar dig” och “Älskar dig” som vittnar om de anhörigas sorg. Niclas Sjöberg som jobbat inom begravningsverksamheten i 30 år har märkt att hälsningarna blir allt mer personliga.

– Det kan vara teckningar och leksaker. Det kan vara barn som lägger vid sina äldre familjemedlemmars gravar och föräldrar som lägger vid sina barns gravar. En del lägger minnen av personens favoritlag i sport, säger han.

Varför tror du att det blivit såhär?

– Det känns som att trenden går mot att man bryr sig om gravarna mer. Jag tror att man tar emot influenser utifrån. Man ser hur det är i andra länder och dekorerar inte bara med blommor utan med andra saker också, säger han.

Måste respektera andra
Samtidigt finns det också många sätt att uttrycka sin sorg på och kyrkogården är en plats där allas olika sätt att sörja ska rymmas. På Sankta Birgittas kyrkogård har Niclas Sjöberg ännu inte fått några klagomål på andras dekorationer. Men han säger att det är viktigt att respektera varandra. Själv tycker han att utvecklingen mot det mer personliga är positiv.

– Ja, det tycker jag, så länge man inte brer ut sig alltför mycket och stör gravar som är vid sidan om. Det får man vara noga med att man inte gör, säger Niclas Sjöberg.