Novus: Sverigedemokraterna tredje största partiet igen

2:00 min

Sverigedemokraterna är nu tredje största parti i opinionen, enligt mätningen Svensk väljaropinion som görs av Novus. Det har hänt förr, men bara vid ett tillfälle för ett knappt år sedan. Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, påpekar att partiet haft höga siffror rätt länge nu.

– Det är inte förvånande att de ligger där de ligger. Samtidigt kan man peka på den uppgång som kom för cirka ett år sedan att de har mäktat hålla sig kvar där.

Svensk väljaropinion är en sammanställning av de största opinionsinstitutens mätningar som Novus gör för Ekot. Oktobermätningen visar att Sverigedemokraterna nu har 9,4 procent av väljaropinionen.

Det är samma siffra som i september, men eftersom Miljöpartiet backar med 0,8 procentenheter till 8,9 procent så är Sverigedemokraterna större. Men det är för tidigt att säga att de etablerat sig som ett stabilt mellanstort parti, menar Johan Hinnfors.

– Jag tror att vi måste vänta till valet för att säga det. Mycket tyder väl ändå på att de är rätt etablerade där någonstans.

Ett skäl till att det går fortsatt bra är partiets viktigaste fråga, invandringen, diskuterats flera gånger den senaste tiden även av de andra partierna.

– När andra partier diskuterar det så sätts ljuset därpå och i någon mening legitimerar för väljare att det är en viktig fråga.

Han betonar att det inte är så många som har Sverigedemokraterna som sitt första partival. De kan mycket väl byta inför valet och inte följa det de säger i en opinionsmätning.

– Det kan vara ett mått av protesttänkande från en del väljare. Man är missnöjd med de andra partierna, men har inte riktigt landat hos Sverigedemokraterna som sitt parti än.

Alliansens två minsta partier ligger fortsatt under spärren till riksdagen på 4 procent. Centern har bara 3,6 procent. Även om Kristdemokraterna har en lite bättre siffra, 3,8 procent, så hänger partiets framtid i valet mycket på vilka frågor som kommer att dominera marginellt.

– Om det blir jobben så är inte det någon stor KD-fråga. Blir det välfärd så vill det till att partiet lyckas undvika att bli den som bär skulden för en del av den kritik som finns mot välfärdsstaten.

Skillnaden mellan Alliansen och de tre rödgröna partierna är fortsatt nära 10 procentenheter. I denna mätning backar dock de rödgröna något till 49,9 procent.

Men med något kortare undantag för ett knappt år sedan har skillnaden mellan de två partigrupperna varit så här stor rätt länge. Men, påpekar Jonas Hinnfors, förra valet år 2010 visade att mycket kan hända de sista månaderna före ett val.

– Så jag tror att osvuret är nog bäst. Men det är klart att det är uppförsbacke för Alliansen, det är det ju.

Källa: Svensk väljaropinion är en sammanställning av opinionsmätningar, från Demoskop, Novus, Sifo, Skop och Synovate, som Novus har gjort för Ekot.