Sverige avslöjade spionage i Finland

1:32 min

Dataintrånget på Finlands utrikesministerium, som blev känt i torsdags, kunde upptäckas tack vare Sverige och FRA-övervakningen. Det avslöjar tidningen Helsingin Sanomat.

Det kan inte uteslutas att dataintrånget har gett tillgång till känsliga uppgifter, säger utrikesministeriets dataförvaltningschef Ari Uusikartano till Yle.

– Vi har inte en komplett bild av vilka uppgifter det är frågan om, men i praktiken kan man hämta ut det man är intresserad av vid ett sådant här intrång, säger Ari Uusikartano.

Ministeriets allra hemligaste uppgifter ska dock inte ha utsatts för spionaget.

Det var i torsdags som det finländska utrikesministeriet meddelade att det i mellan tre och fyra år har varit utsatt för ett stort dataintrång som avslöjades i våras. Enligt Helsingin Sanomat var det Sverige som upptäckte det.

Angreppet har varit så avancerat och resurskrävande att det enligt en finländsk datasäkerhetsexpert inte kan ha utförts av enskilda hackare.

Metoden används ofta av underrättelsetjänster och enligt finländska MTV3 har misstankarna riktats mot Kina och Ryssland. Något som utrikesministeriet inte vill kommentera. Kinas ambassad i Finland har förnekat delaktighet.

Den som står bakom spionaget har bland annat kommit åt Finlands kommunikation med EU, något som både kan innehålla åsikter och ställningstaganden som kan vara intressanta för länder utanför EU och också information som kan ge ekonomiska fördelar.

Det spanska utrikesministeriet utsattes för ett liknande spionage som avslöjades 2009.

– Alla stater spionerar på varandra - inom vissa ramar. Man får inte begå kriminella handlingar mot varandra, skriver utrikesminister Erkki Tuomioja på sin blogg och betonar vikten av att fortsätta prioritera cybersäkerhetsfrågor.