Sörmland

"Patienter har rätt att byta medicin"

Sköldkörtelpatienter inom landstinget Sörmland som inte blir hjälpta av den vanliga medicinen Levaxin, nekas ofta att få prova andra preparat. Patienterna har rätt att ställa krav på andra mediciner, enligt specialistläkare på landstinget.

Det är något som drabbade Anna Olsson Rosell när hon sökte vård på sin vårdcentral i Gnesta med sina sköldkörtelbesvär.

– Det är lite som att kroppen slutar att fungera. Vissa dagar när det kommer, då vet jag att jag måste stanna i sängen hela dagen.

Anna Olsson Rosell är bara 38 år gammal, men har haft besvär med sin sköldkörtel i snart tio år. Hon märkte att något inte stod rätt till efter sin andra graviditet och då konstaterades det, att hon hade fått hypotyreos, det vill säga att hennes sköldkörtel producerade för lite hormon.

Som så många andra sköldkörtelpatienter fick hon medicinen Levaxin, men upplevde att hon inte blev bättre. Genom en naturterapeut blev hon rekommenderad att prova ett annat godkänt hormonläkemedel, Liothyronin. Men det var lättare sagt än gjort att få den utskriven.

– Jag frågade min läkare, men han  vägrade skriva ut det åt mig.

Anna Olson Rosell är långt ifrån ensam. Många patienter vittnar om att det är svårt att idag få läkare att förskriva preparatet T3, eftersom den enligt läkare är svår att medicinera, då läkemedlet snabbt går ur kroppen och okunskapen om medicinen är också stor bland många familjeläkare.  

Till slut fick Anna Olsson Rosell sin mans familjeläkare att skriva ut medicinen eftersom han hade hört talas om den.

– Det låter underligt men jag kände direkt att vissa symptom försvann, eller åtminstone avtog.

Lars Steen är endokrinolog och jobbar som ordförande i läkemedelskommittén i landstinget Sörmland.

– Mår man inte bättre, ja då är det kommunikationen med den enskilde läkaren och så är det patienten och läkaren i samråd, som beslutar vad man ska göra och läkaren har möjligheten att kontakta specialistsjukvården, säger han.

Men det är just här det brister, det är hos vårdcentralen patienter med sköldkörtelbesvär först hamnar, som exempelvis Anna Olsson Rosell, som inte fick hjälp på sin vårdcentral i Gnesta för sina besvär. Hon blev nekad annan behandling än Levaxin, men hennes mans läkare förskrev till slut det godkända T3 preparatet Liothyronin.

Det är svårt att säga hur många patienter, som inte får rätt hjälp och mörkertalet är stort, men grupper på social medier på Internet vittnar om att det är många framförallt kvinnor som lider. 

Det har till och med gått så långt för en del som inte ser någon annan utväg än att smuggla medicin och självmedicinera.

– Ja, jag har hört talas om det och det är naturligtvis inte bra att det är så och jag tror inte att det är rätt väg att gå att sköta det på egen hand, säger endokrinolog Lars Steen.

Har du haft problem med vården av sköldkörtelsjukdomar?