"Icke-spionavtal" på gång mellan Tyskland och USA

1:41 min

Ett "icke-spionavtal" kan vara på väg att slutas mellan Tyskland och USA, på grund av NSA-skandalen. Ländernas förhandlare ska träffas en gång till i veckan, men fortfarande återstår många frågor att lösa.

Enligt flera tyska medieuppgifter är Tyskland och USA på väg att teckna ett ömsesidigt "icke-spionavtal" mellan länderna. Enligt till exempel tidningen Rheinische Post, som citerar anonyma tyska regeringskällor, är ambitionen att avtalet ska vara undertecknat och klart kring årsskiftet.

Tyskland har krävt avtalet bland annat efter avslöjandena om att förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon skulle ha avlyssnats av USA.

Avlyssningen ska ha skett från dem amerikanska ambassaden, mitt i centrala Berlin, bara ett långt stenkast från kanslerkontoret.

De första förhandlingarna skedde i Vita huset i veckan, mellan topptjänstemän från båda länderna.

Den ofta välinformerade  tidsskriften Der Spiegel uppger att på en punkt är avtalet redan klart, nämligen att länderna inte ska bedriva industrispionage mot varandra. Detta har enligt tidningen varit det lättaste att komma överens om.

USA har också sagt sig vara berett på att godkänna formuleringen att inget tekniskt spionage ska genomföras av USA på tysk mark. Men många bedömare här i Tyskland menar att den punkten i praktiken inte skulle betyda så mycket, eftersom den till exempel inte skulle reglera vad USA kan göra från sin egen ambassad i Tyskland.

USA är dock enligt Spiegel tveksamt till att gå på med att skriftligen lova att i framtiden inte spionera mer på den tyska kanslern.

Ett sådant skriftligt löfte, befarar USA, skulle kunna bli något som även andra länder då plötsligt skulle kunna kräva.

Parterna ska inom kort träffas igen. Enligt tyska medieuppgifter filar även ländernas säkerhetstjänster på ett gemensamt avtal. Det ska reglera hur de ska samarbeta med varandra i framtiden.