Demonstrationer mot sexualbrottsdomar

1:57 min

Flera organisationer, bland annat Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, demonstrerar nu under morgonen utanför Svea hovrätt.

Vid Svea hovrätt inleds i dag en rättegång i ett mål där en fosterhemspappa friats från våldtäkt i tingsrätten, trots att hans sperma hittades i en flickas underliv.

Sara Bäckström, från organisationen Kvinnors Nätverk, deltar i aktionen.

– Kvinnorörelsen samlas utanför hovrätten i dag för att markera mot den gångna tidens sexualbrottsdomar i både tingsrätt och hovrätt runt om i Sverige. Vi vill markera att den dom som blev i tingsrätten, i det här ärendet, där fosterhemspappan friades, trots att det fanns DNA-bevis i tjejen, att det inte är okej. Vi vill visa vår solidaritet och ge stöd till tjejen som ska gå in och möta sin förövare igen i domstolen.

Tror du att domstolarna i Sverige har blivit sämre på den här typen av frågor?

– Nej, jag har som jurist bevakad sexualbrottsmål en längre tid, och ser att det inte är någon akut förskjutning som sker just nu. Men däremot så har vi blivit bättre på att uppmärksamma de felaktiga domar som kommer.

Ett tiotal organisationer står bakom demonstrationen. De menar att domen från Västmanlands tingsrätt är felaktig. Det handlar om en fosterhemspappa som åtalades för våldtäkt mot barn.

Enligt tingsrättens dom är det bevisat att sperma från pappan hittats i vaginalprov från målsäganden. Men enligt rätten kan det vara praktiskt möjligt att DNA-spåren överförts på annat sätt än genom sexuellt umgänge.

Tingsrätten la stor vikt vid det faktum att mannen, enligt egen utsago, övat på att onanera i badrummet den aktuella dagen och där lämnat papper med sperma efter sig. Som alltså skulle kunna förklara DNA-bevisningen på flickan.

Mannen, som hela tiden nekat till brott, friades av en oenig tingsrätt. En nämndeman tyckte inte att mannens uppgift om pappret på toaletten var trovärdig.

– Jag tycker att man har skjutit bevisbördan till det absurda. Man kan inte komma dragandes med vilken historia som helst, och att det då ska inrymma rimligt tvivel, och fria män, säger Sara Bäckström.

Det är åklagare Helena Lundgren som överklagat domen till hovrätten.

– När det gäller den tekniska bevisningen så har tingsrätten inte ens redovisat delar av den tekniska bevisningen, det här är anmärkningsvärt. Det gör att hovrätten har ytterligare omständigheter att värdera.