Allt fler journalister utsätts för hot

1:58 min

Hoten mot journalister blir allt fler, enligt branschorganisationen Utgivarna. Främst är det kriminella gäng som ligger bakom, men det kommer också hot av politiska skäl.

Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter kräver nu ett möte med säkerhetspolisens chef.

– Ett möte där Säpos chef redogör för hur man ska rätta till de här bristerna och hur de ska göra för att sätta in resurser, även på lokal nivå där lokaltidningar utsätts för hot, säger hon.

I september hotades Östgöta Correspondenten två gånger efter att tidningen haft en kort artikel med bild där narkotika fanns med i bilden. Två män dök upp på redaktionen, berättar Charlotta Friborg som är chefredaktör på Corren.

– Det var ett förtäckt hot men ganska tydligt mellan raderna. Man sa: Ta bort det här. Gör det omedelbart, annars kommer vi tillbaka inom en halvtimme.

Även andra journalister har utsatts för hot. En reporter på Eskilstuna-Kuriren fick sin bil vandaliserad och Värmlands Folkblad har trakasserats av ett kriminellt gäng. En kulturjournalist på Expressen blev hotad av högerextremister efter en artikel om romer. 

Hoten blir fler även om de inte alltid är så tydliga att de går att polisanmäla.

– Men vi upplever att det är oftare nu. Det är mer konkret och de är mer fräcka, orädda, säger Jeanette Gustafsdotter på Utgivarna.

Och erfarenheterna av polisens insatser är inte goda.

– När man ringer när det händer någonting så är det inte säkert att polisen gör något. Då ställs det mot något annat viktigt som man ska rycka ut på, säger Charlotta Friborg på Corren.

Jeanette Gustafsdotter delar hennes uppfattning.

– Klart och tydligt har det varit så att poliserna prioriterat detta väldigt lågt eller så har det inte blivit något ärende alls, säger hon.

Enligt författningsskyddet är det Säpo som ska motverka brott som riktar sig mot journalister i deras yrkesutövning. Konsekvenserna av polisens passivitet är enligt Gustafsdotter att reportrar skräms till tystnad.

– Man måste nästintill vara gjord av stål för att inte bli berörd av konkreta hot som riktas mot en som person. Då blir resultatet att journalister undviker att skriva eller granska det som är viktigt för samhället att få veta.